trenažni let iznad Zadra

[VIDEO] Krstičević letio s Krilima Oluje: Jedinstven i neponovljiv doživljaj

12.09.2019 u 18:57

Bionic
Reading

Akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Krila Oluje izvela je u četvrtak trenažni let iznad Zadra u kojem su im se pridružili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić.

Ovaj poseban trenažni let događa se u potpori organizacije 1. hrvatskog međunarodnog zrakoplovnog vojnog mitinga CROIMAS 2020, koji će se održati 30. svibnja 2020. u Zadru i uoči 200. nastupa Krila Oluje u Belgiji, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Nakon pripreme za let, koja je uključivala upoznavanje s procedurama za let u avionu Pilatus PC-9M i s rutom leta te opremanje letačkom opremom, ministar Krstičević prvi put je sjeo u Pilatus i s pilotima Krila Oluje izveo zajednički trenažni let.

Letjeli su na ruti Zemunik - Biograd na moru – Kornati – Telaščica – Zadar, gdje su izveli tradicionalni Pozdrav Zadru i natrag do Zemunika. Pri završetku leta izveli su najatraktivniji element Krila Oluje "DIA", trostruko ogledalo, a svoj let završili su popularnim elementom razlaza u obliku lepeze.

Tom prigodom Krstičević je iz zraka poslao poruke potpore organizaciji CROIMAS-a 2020 te čestitku Krilima Oluje uoči njihova jubilarnog nastupa koji će imati 15. rujna 2019. na međunarodnome vojnom zrakoplovnom mitingu Sanicole Airshow u Klein Brogelu u Kraljevini Belgiji.

Ovaj let događa se u potpori prvog hrvatskog zrakoplovnog aeromitinga te je tijekom leta ministar Krstičević pozvao građane da "upoznaju vladare svjetskog neba" i dođu u Zadar 30. svibnja 2020. na prvi hrvatski međunarodni vojni aeromiting.

"Želim da hrvatski narod zna da na inicijativu pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva hrvatska Vlada organizira prvi međunarodni vojni aeromiting u Zadru na Dan državnosti sljedeće godine", istaknuo je.

  • +6
Damir Krstičević izveo let s akrobatskom skupinom Krila Oluje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Također, tom prilikom ministar je pozvao mlade da se priključe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. "Pridružite se najboljima, postanite piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva", poručio je Krstičević.

"Letjeti s Krilima Oluje jedinstven je i neponovljiv doživljaj. Oni su naša pobjednička hrvatska zrakoplovna reprezentacija! Imamo zaista sjajne pilote, pokazali su mi da su u vrhu svjetskog akrobatskog letenja. Ponosni smo što će dogodine u Zadru Krila Oluje moći biti domaćin najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama", poručio je Krstičević.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić zahvalio je ministru na povjerenju koje je dao našim pilotima i što je zajedno s njima letio iznad Zadra. Također, general Mikić je istaknuo kako su pripreme za aeromiting u tijeku i kako je to važna promocija Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Republike Hrvatske.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bojnik Zvonimir Mravunac, pilot Krila Oluje s kojim je letio ministar Krstičević, zahvalio je ministru Krstičeviću na povjerenju, kazavši: "Bila mi je čast letjeti s njim."

Vođa Krila Oluje satnik Darko Belančić zahvalio je ministru Krstičeviću na potpori te je rekao kako će kruna njihova djelovanja biti upravo održavanje CROIMAS-a 2020 u Zadru. "Bit će nam čast ugostiti najpoznatije svjetske akrobatske grupe i pilote s atraktivnim pojedinačnim programima u domu Krila Oluje u Zadru na 15. rođendan Krila Oluje i 30. rođendan slobodne i neovisne Republike Hrvatske", istaknuo je satnik Belančić.