OPORBA U SABORU

'Kroz javnu nabavu 'iscuri' do devet milijardi kuna'

18.02.2010 u 20:11

Bionic
Reading

Zastupnici u Hrvatskom saboru podržali su u popodnevnom zasjedanju izvješće Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u 2008., kada je bilo 1020 žalbi na javnu nabavu, no oporbeni i dalje spočitavaju vladajućima da se za transparentnost zalažu deklarativno, a ne i u praksi, što vladajući ocijenjuju neutemeljenim.

Po izvješću Komisije, u 2008. se za 62 posto povećao broj žalbi na postupke javne nabave u odnosu na godinu ranije, a od ukupno 1020 žalbi, njih 37 posto bilo je opravdanih pa je javna nabava bila poništena i ponovljena.

Gordan Maras (SDP) je podsjetio kako je u Hrvatskim autocestama u 2008. bilo poništeno 16 natječaja, a natječaji su, dodaje, bili poništeni i u nekim ministarstvima u čemu, s 19 poništenih natječaja, prednjači Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

'Čini se da se vlast za transparentnost bori tek deklarativno, ali ne i u praksi', kazao je Maras procjenjujući da kroz javnu nabavu 'iscuri' između osam i devet milijardi kuna.

Na to je Andrija Hebrang (HDZ) rekao Marasu kako manipulira jer iznosi proizvoljnu, a ne službenu brojku, ističući da transparentnosti u prilog ide veći broj kontrola javne nabave.

Njegova stranačka kolegica Vesna Buterin je dodala kako je upravo promjena zakonodavstva rezultirala u 2008. transparentnošću u radu Državne komisije za kontrolu javne nabave te podsjetila da su rezultati rada Komisije dostupni i na Internetu.

'U Hrvatskoj vlada normativni optimizam i očekuje se da će samo Državna komisija kontrolirati javnu nabavu, no gdje je prevencija?', ustrajao je SDP-ov Josip Leko.