ZA BOLJU SIGURNOST

Kroz javno-privatno partnerstvo graditi i policijske postaje

12.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Četiri pljačke banaka koje su se dogodile ovog tjedna u Zagrebu ponovno su otvorile pitanje sigurnosti građana, ali i trenda porasta broja kaznenih djela u hrvatskoj metropoli. Vijesti iz rubrike 'crna kronika' dobivaju i na težini ako se imaju na umu preporučene 'mjere štednje' u policiji. Stručnjaci za sigurnost, ali i sindikalisti, upozoravaju da štednje u sigurnosnom sustavu jednostavno – ne smije biti

Pljačka banke na Vrbanima početkom tjedna, oružani prepadi na banke na Zagrebačkom velesajmu i u Vlaškoj dan kasnije, pa upad naoružanog razbojnika u poslovnicu jedne od najvećih banaka na Vukovarskoj, otvorili su i pitanje jesu li razlozi za uzimanje oružja u ruke i otimanje novca moralne ili ekonomske prirode

'Nije samo kriza morala u društvu, nego smo suočeni i s financijskom, ali i krizama svih drugih vrsta. Kad je gospodarska situacija teška, naravno da će i kriminalitet biti u porastu. Policijskih službenika nema dovoljno. Ne samo u Zagrebu, ali poglavito u Zagrebu, jer osim što je glavni grad i najveća je policijska uprava, nego i u drugim sredinama', upozorava Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Oštro se protivi svim oblicima štednje koji mogu ugroziti rad policije, ali i sigurnost građana, pa navodi jedan od primjera o kojem se često govori posljednjih dana, po kojem se u određenim sredinama ophodnjama ograničava kilometraža na 100 kilometara dnevno. Smatra da su ophodnje, ali i preventivni rad policije, nužnost.

'Danas je najskuplja i najprodavanija roba na svijetu – sigurnost. Na njoj se ne smije štedjeti ni lipe. Pogotovo ne na policijskim službenicima ili na bilo kom zaposleniku MUP-a, iz vrlo jednostavnog razloga – mi smo stup države. Ako se taj stup počne rušiti, a policajci ne budu dobro plaćeni, opremljeni i zakonski zaštićeni, ako država neće stajati iza nas, onda neće biti dobro', napominje Jagić.

Kad je nedavno u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavljeno Izvješće o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba za prošlu godinu, konstatirano je da su kriminalna djela u porastu, no iz Policijske uprave zagrebačke ustvrdili su da je glavni grad 'i dalje siguran'

Bez obzira na takva uvjeravanja, gradski zastupnici zatražili su veći broj policajaca na ulici, a HSLS-ovac Alen Ostojić, pozivajući se na europske standarde, upozorio je da Zagrebu nedostaje pet do sedam policijskih postaja, ali i najmanje 400 policajaca. Taj je stručnjak za sigurnost napomenuo i da je ustroj PU zagrebačke 'zastario' te upitao vicepremijera Radimira Čačića zašto po modelu javno-privatnog partnerstva ne gradi i policijske postaje.

Kritike na račun vlasti, komentirajući porast kriminala na zagrebačkim cestama, upućuje još jedan stručnjak za sigurnost – Marijan Kraljević King

'Povećanja broja kaznenih djela koja se događaju na ulici nisu posljedica povećanja broja kriminalaca na cesti, nego su do sada neporočni građani krenuli u očajničke akte pribavljanja novca', smatra Kraljević.

Na upit smatra li da je ekonomska kriza utjecala na takav trend, odgovara da je ključnu ulogu u tome imala politička kriza.

'Ako je ofucana policijska odora, ofucana je i država'

Sindikalist Dubravko Jagić apsolutno podupire više policajaca na cesti jer, kako kaže, 'čovjek u policijskoj odori psihološki djeluje i na poštenog građanina i na potencijalnog kriminalca'. 'Građanin kad vidi policajca osjeća se sigurnije, a kriminalac će se dobro zamisliti hoće li nešto raditi kad vidi policajca', ukazuje Jagić.

Ponavlja da se 'na sigurnosti ne smije štedjeti ni lipe', pa navodi primjer policijske odore. 'Ako je policajac ogledalo države i ako izgleda ofucano, onda nam je i država ofucana. Zato policajac mora biti dobro opremljen, odjeven, plaćen i zakonski zaštićen', upozorava Jagić.

'Ekonomska kriza je samo dio političke krize. Politika ove zemlje je kukavička i ne brine se za svoj narod. Kad izvana dođu prigovori na policijski zakon, država odmah u rikverc. Kad dobijemo po repu za Ljubljansku banku ili štogod drugo, Hrvatska ode u rikverc. Nisu ljudi baš toliko glupi da ne vide da je država moralno kolabirala. Posljedica toga je i porast kriminala', oštar je Kraljević.

Pojašnjavajući svoju tezu navodi da 'postoji skala po kojoj ekonomske teškoće uvijek prerastaju u političke, a političke u sigurnosne'. Upozorava i na, kako kaže, 'nezamisliv porast kaznenih djela, pogotovo nasilničkih, uključujući ubojstva i pokušaje ubojstva, koja su porasla za 50-60 posto u odnosu na prošlu godinu'.

Doista, statistički pokazatelji govore da je u prošloj godini u Zagrebu zabilježeno najmanje osam posto ubojstava više nego godinu ranije, čak 46,7 posto više pokušaja ubojstava i 3,6 posto više djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Za rješenje problema obuzdavanja porasta nasilja i kaznenih djela Marijan Kraljević upućuje na vlast. 'Oni koji su se u državi 'uhljebili', bez obzira na koju se stranku radi u posljednjih 20 godina, neka to i rješavaju', prozvao je vladajuće Marijan Kraljević King.