LICE S TJERALICE: NISAM BJEŽAO

Krojf bez znanja policije došao iz BiH na sud

Bionic
Reading

Miljenko Žaja Krojf, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, uspio je prijeći granicu, a da ga policija nije uočila – što je pitanje kojim bi se trebale pozabaviti mjerodavne službe – te se u ponedjeljak ujutro u pratnji svojih odvjetnika Velimira Došena i Ljube Pavasovića Viskovića pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu

S obzirom da Krojf ima pravomoćnu presudu na tri godine zatvora, a potreban mu je nastavak liječenja, javili su se radi izvršenja kazne, objasnio je njegov odvjetnik Došen: 'Javili smo se zbog izdržavanja kazne, a termin kada se trebamo javiti na izdržavanje kazne jest 12. ožujka.'

Došen kaže da je to bila jedna prava mala tajna operacija 'Barakuda' kako je njegov branjenik s međunarodnom tjeralicom uspio prijeći granicu i ušetati se u sud bez da ga je policija igdje uočila, kazao je za 24sata.hr. 'Znajući za tjeralicu odlučili smo se na ovakav način riješiti stvar i sami se javiti sucu. Sudac je odmah povukao tjeralicu i obvezao Krojfa da se za tri tjedna mora javiti na izvršenje kazne', zaključio je Došen.

Kazao je da Krojf, koji je osuđen u odsutnosti, ima pravo tražiti obnovu postupka. Inače, po već ustaljenom običaju, s obzirom da ima državljanstvo BiH, tamo je i boravio cijelo vrijeme, a kako je Došen kazao Večernjem listu, tamo se liječio jer ima ozbiljnih zdravstvenih problema, naime, ostao je bez noge u lipnju 1999. kada mu je u automobil bila postavljena paklena naprava.

Po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, Krojf je na sud došao u pratnji svojih odvjetnika da bi preuzeo rješenje o izvršavanju kazne.

Sudac izvršenja odredio mu je da se 12. ožujka mora pojaviti u zatvoru u Remetincu, no osuđenik se na to rješenje može žaliti i tražiti odgodu izdržavanja kazne. Budući da je na trogodišnju kaznu zbog iznude osuđen u odsustvu može tražiti i ponavljanje postupka, pojasnio je Devčić.

Nakon Županijskog suda, Krojf se u pratnji odvjetnika uputio u prvu policijsku postaju u Zagrebu gdje je u kratkom telefonskom razgovoru za 24sata kazao da nije bježao od hrvatskog pravosuđa te da mu je prioritet još tijekom dana javiti se u jednu specijaliziranu zagrebačku bolnicu zbog nastavka liječenja.

Osim za krađu automobila, za što je u odsutnosti osuđen na tri godine zatvora, Krojfu se u odsutnosti sudilo i zbog poticanja na ubojstvo Nike Mioča početkom 90-ih, u tom je postupku lani nepravomoćno oslobođen, a tereti ga se i za pomaganje u ubojstvu Petra Brajkovića u Njemačkoj 1991. godine.