MINISTAR DOBROVIĆ:

'Krk je ogledni primjer gospodarenja otpadom'

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2016 13:26
  • Objavljeno 21.04.2016 u 13:26
Slaven Dobrović

Slaven Dobrović

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec-Rogulja

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u četvrtak je na otoku Krku obišao reciklažni centar sa sortirnicom i kompostištem, koji su dio lokalnog ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom koji je omogućio da se odvojeno prikuplja više od 50 posto otpada, što je iznad EU prosjeka i ciljeva koje Hrvatska mora ispuniti na nacionalnoj razini do 2020.

'Sustav gospodarenja otpadom razvijen na otoku Krku može biti ogledni primjer za bilo koju sredinu u Hrvatskoj. Riječ je o sustavu koji se temelji na konceptu kružnog gospodarstva i omogućuje građanima da razdvajaju otpad', izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Obilazak reciklažnog centra vodio je direktor komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk Frane Mrakovčić. 'Jedini način izbjegavanja značajnog povećanja cijena komunalnih usluga u trenutku zatvaranja odlagališta otpada i početka rada Marišćine je dodatno povećanje stupnja odvojeno prikupljenog otpada. Stoga smo lani započeli primjenjivati sustav odvoza otpada od vrata do vrata', rekao je Mrakovčić. Istaknuo je kako im je cilj do 2020. stupanj odvojenog prikupljanja otpada povećati na 80 posto.

U sustavu prikupljanja otpada 'od vrata do vrata' radi se o promjeni načina skupljanja otpada iz domaćinstava na način da se postepeno povlače zajednički kontejneri s javih površina, a svako domaćinstvo dobiva svoj set posuda za odvojeno prikupljanje otpada. Tako se omogućava smanjenje intenziteta odvoza otpada i povećavaju količine korisnog otpada, kažu u Ministarstvu.

Izgradnja sustava uključivala je sanaciju starog dijela odlagališta otpada te uređenje novih ploha za odlaganje, izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom i kompostištem, sedam manjih reciklažnih dvorišta u naseljima, te nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i komunalnih vozila. Ukupna investicija iznosila je 61,4 milijun kuna, a projekti su sufinancirani i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk u vlasništvu je sedam jedinica lokalne samouprave. Tvrtka godišnje prikupi oko 20.000 tona otpada, od čega je 70 posto za vrijeme ljetnih mjeseci kada se broj stanovnika s 19.500 podigne na 120.000. Sustav se krenuo razvijati 2006. te je s početnih 16 posto odvojeno prikupljenog otpada u 2015. dosegnuo 50 posto, stoji u priopćenju.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!