KATASTROFA U MEKSIČKOM ZALJEVU

Krivnja nije samo na British petroleumu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.01.2011 18:51
  • Objavljeno 06.01.2011 u 18:27
Meksički zaljev (2)

Meksički zaljev (2)

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Američka komisija za naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu u četvrtak je objavila prvo poglavlje cjelovitog izvješća o istrazi eksplozije platforme Deepwater Horizon, na bušotini Macondo korporacije BP u travnju 2010., zaključivši da su propusti upravljanja u BP-a doveli do eksplozije te da postoje sustavni problemi zbog kojih se takvi incidenti mogu ponoviti.

Dana 20. travnja 2010. platforma tvrtke Deepwater Horizon, kojom je upravljala tvrtka Transocean u zakupu BP-a, eksplodirala je usmrtivši 11 radnika. U iduća tri mjeseca iz oštećenih instalacija bušotine u Meksički zaljev je isteklo više od 750 tisuća tona sirove nafte. Tvrtka Halliburton bila je odgovorna za betoniranje bušotine.

Iako su ti zaključci samo prvo poglavlje cijeloga izvješća koje treba biti objavljeno idućega tjedna, nalazi komisije mogli bi imati značajne implikacije za svjetske naftne divove, koji su neke od najvećih i najprofitabilnijih kompanija u svijetu, ocjenjuju američki mediji.

Komisija, koju je imenovao američki predsjednik Barack Obama, napominje da se "većina grešaka i propusta na bušotini Macondo", koje su dovele do divovske eksplozije "može pratiti unatrag do jednog sveobuhvatnog neuspjeha - neuspjeha u upravljanju".

Zbog lošeg upravljanja, nemogućnosti komunikacije i početno preuzetog rizika, bušotina BP-a bila je osuđena na propast, ocjenjuje se u izvješću.

Tehnički i inženjerski propusti, uključujući manjkavi dizajn, prečice kod betoniranja bušotine i neuspjeh da se obuzda erupcija bušotine kada je do nje došlo, izazvali su havariju i pridonijeli njezinim teškim posljedicama, ističe komisija.

O svim tim uzrocima koji su doveli do najveće naftne mrlje u povijesti SAD-a već je ranije izvještavano, no u konačnom izvješću Obamine komisije se ističe kako se "s obzirom na dokumentirane nedostatke Transoceana i Halliburtona, tvrtki koje rade na naftnim platformama na svim oceanima, može se zaključiti da postoji sustavni problem".

"Uzroci su sustavni, a u slučaju izostanka značajnih reformi u praksi naftne industrije i vladine politike, te se može ponoviti. Erupcije bušotina i naftne mrlje mogu se ponovo dogoditi", zaključuje se u izvješću.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Washingtonu na izvješće je odgovorilo s priopćenjem u kojem navodi kako je "već identificiralo i prepoznalo probleme, te već mjesecima agresivno radi na reformi bušenja nafte na moru".

To uključuje i restrukturiranje regulatornog tijela stvorenog kako bi osiguralo nadzor na bušotinama poput BP-jeva Maconda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi