ANGELA MERKEL

'Krim se ne može uspoređivati s Kosovom'

13.03.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, obraćajući se u njemačkom Bundestagu, u vezi sa krizom i posljednjim događajima u Ukrajini, kazala je da će trebati mnogo vremena da se riješi politički problem u toj zemlji nakon što su ruske snage ušle nedozvoljeno na teritorij druge nezavisne zemlje, javlja Anadolu Agency (AA)

'Trebat će mnogo napora da se nađe neko rješenje za Ukrajinu. Riječ je o kršenju teritorijalnog suvereniteta jedne nezavisne i suverene zemlje, članice Ujedinjenih nacija (UN) i to sve u 21. stoljeću', rekla je.
Dotaknula se i pitanja sve češćih usporedbi Krima u Ukrajini i Kosova kazavši kako se te dvije situacije ne mogu nikako uspoređivati. Podsjetila je da je na Kosovu izvršeno etničko čišćenje protiv kosovskih Albanaca.

'Nemoguće je uspoređivati Krim i Kosovo jer je na Kosovu počinjeno etničko čišćenje od snaga Slobodana Miloševića. Kosovo je posegnulo za nezavisnošću nakon što je Rusija uložila veto na svaki prijedlog. Zato se ne može uspoređivati današnja situacija na Krimu sa Kosovom', istaknula je njemačka kancelarka.