SUĐENJE ZA PLANINSKU

Kriju li Čobankovićeve bilješke pitanja i odgovore USKOK-a?

15.05.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Svjedočenje Petra Čobankovića, koji je u nastavku suđenja u 'slučaju Planinska' detaljno govorio o okolnostima kupoprodaje zgrade od koje je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader navodno uzeo 17 milijuna kuna provizije, prekinuto je nakon trosatnog iskaza. Spornim su se pokazale bilješke koje je pred sobom imao Čobanković, a na što je Sanaderova obrana upozorila kako se radi o detaljnim USKOK-ovim pitanjima i pripremljenim odgovorima

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prigovorio je načinu iskazivanja svjedoka Petra Čobankovića ustvrdivši kako se ne samo koristi bilješkama koje ima ispred sebe, nego i čita odgovore na pitanja. Potom je zatražio uvid u tekst, odnosno bilješke svjedoka, jer je posumnjao da ima pitanja i odgovore pred sobom.

'Iskaz svjedoka dosta odstupa od iskaza u istrazi u bitnim stvarima pa nas zanima služi li se bilješkama ili čita pripremljene odgovore na pitanja', rekao je Prodanović.

Svjedok Čobanković priznao je kako pred sobom doista ima bilješke rekavši kako je 'izvukao bitne stvari' te negirao kako čita odgovore. Potom je svoje bilješke dao na uvid sudskom vijeću kojim predsjeda sutkinja Jasna Smiljanić

'Svjedok je upozoren da ne može čitati iako nismo vidjeli da čita. Ako se ne sjeća nekih podataka, nije nužno da o tome možete iskazivati, a bilješke nisu sadržaj iskaza koje je dao u cijelosti. Zar ne vjerujete vijeću', upitala je sutkinja Smiljanić Sanaderovu obranu.

Potom su bilješke predane na uvid odvjetniku Prodanoviću koji je konstatirao da su u papirima sadržana i pitanja, ali i odgovori koje je svjedok davao.

'Stavljam primjedbu na iskaz i tražim da se kopira bilješka kojom se koristio Čobanković, jer sam utvrdio kako je redoslijed pitanja identičan redoslijedu odgovora, a sve kako bi neko drugo vijeće moglo donijeti neku drugu odluku. Tu su pitanja postavljena po redoslijedu kako ih je postavljao USKOK, naznačena su pitanja i neki kratki odgovori. Opravdana sumnjam da se iskaz usuglašavao sa zastupnicima optužbe, posebno ako to gledamo u kontekstu blage kaznene sankcije i nagodbe koja je postignuta', ocijenio je Prodanović.

Istom se zahtjevu pridružio i Miroslav Šumanović, odvjetnik trećeoptuženog Mladena Mlinarevića zahtijevajući da se Čobankovićeve bilješke prilože kao dokaz u spis, a radi ocjene vjerodostojnosti svjedoka. 'Sve to bitno odudara od iskaza u istrazi. Čitao, ne čitao, a koristio se bilješkama, to ne smije raditi', smatra odvjetnik Šumanović.

Rasprava je potom prekinuta, a sudsko vijeće prethodno je pozvalo svjedoka Čobankovića da svoje bilješke priloži u spis do sutra, nakon čega će biti donesena odluka o navodima branitelja.


Prethodno je Čobanković posvjedočio kako je bio uvjeren da Vlada neće kupiti sporni prostor od Stjepana Fiolića u Planinskoj, odnosno da se imovinsko-pravni odnosi neće u potpunosti riješiti. Zgrada je u konačnici, putem Hypo Leasinga ipak kupljena za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja.

Ustvrdio je i kako 'nikada nije bio sretan zbog kupoprodaje zgrade u Planinskoj jer se pribojavao kako će taj slučaj završiti u medijima te uzrokovati probleme njemu, Sanaderu i stranci'.

'Mislio sam da to nije dobar posao. Pribojavao sam se da će to kad-tad izaći u medije i da ćemo ja, stranka, ali i predsjednik imati problema i neugodnosti. S druge starne Sanaderu sam rekao i kako smatram da je cijena previsoka', posvjedočio je Čobanković.

Čobanković je prije suđenja priznao sudjelovanje u malverzacijama oko zgrade u Planinskoj te osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro. S USKOK-om se nije nagodio i Fiolić, iako je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj navodno predao više od 17 milijuna kuna 'provizije'.

Osim Fiolića i Sanadera, na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević čija je tvrtka u procjeni navodno udvostručila vrijednost nekretnine koju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja. Prvooptuženog Sanadera tereti se, pak, da je na užem kabinetu inicirao sklapanje spornog posla. Po tvrdnjama USKOK-a, državni proračun oštećen je za najmanje 26,4 milijuna kuna.