TEŠKE RIJEČI

Krenulo osipanje zbog Istanbulske: Šef HDZ-a u Kistanjama zatražio brisanje iz stranke koja 'podržava zlo'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 15:01
  • Objavljeno 13.03.2018 u 14:16
Roko Antić

Roko Antić

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Roko Antić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Kistanje, podnio je u utorak neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na mjesto člana županijskog odbora te zatražio i brisanje iz stranke, sve zbog neslaganja s Vladinom najavom ratifikacije Istanbulske konvencije, nakon čega je jednoglasnom odlukom svih članova raspuštena ta općinska stranačka organizacija

Antić je predsjedniku šibensko-kninske Županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću uputio molbu da ga izbriše iz te stranke, navodeći kao razlog neslaganje s Istanbulskom konvencijom, za koju kaže da je 'pogubna', a njezino prihvaćenje 'ideološko zastranjenje stranke koje se kosi s njegovim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom'.

'Poštovani gospodine Dujiću, kako sam Vam jučer u pismu naveo, a slijedom činjenice da su najviša stranačka tijela na sinoćnjem sastanku u Zagrebu velikom većinom glasova donijela odluku da se krene u proces ratifikacije Istanbulske konvencije, podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika općinske organizacije Kistanje i člana županijskog obora', poručuje Antić.

Ističe kako je HDZ-ova namjera saborske ratifikacije te konvencije 'prelila čašu' njegova strpljenja, te da ostavku podnosi iz moralnih razloga, 'kao čin neslaganja zbog prihvaćanja ove pogubne konvencije i ideološkog zastranjenja stranke koje se kosi s mojim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom'.

Za sinoćnji sastanak Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, na kojemu je unatoč protivljenju dijela članova odlučeno da se nastavi s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije, kaže kako je 'moralno potonuće stranke i vrijednosti na kojima je ona nastala', zbog čega podnosi ostavku nakon 21 godine članstva i 13 godina na čelu općinske organizacije.

'Svi u HDZ-u koji su podržali ovo Zlo izašli su sa sastanka u dubini duše kao nesretni ljudi'

'Zato sam uvjeren da su svi oni koji su sinoć podržali ovo Zlo (izuzev gospode D.Jelić, M.Kovač, I.Maletić, M.Brkić) izašli sa sastanka, duboko u dubini duše kao nesretni ljudi. U svom oproštaju s Vama, želio bih se suzdržati od teških riječi kojima bih opisao svoju gorčinu, jer ne mogu ni zamisliti kako je živjeti s osjećajem izdaje naroda. Pa zar je 'valutni oportunizam' bitniji od razaranja duhovnog stanja nacije i nacionalnog ponosa', navodi Antić.

  • +2

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Svoju knjigu razočaranja s HDZ-om' završio je citatima poznatih hrvatskih književnika - MATOŠ: 'Među Hrvatima ima više izdajica, nego kod svih europskih naroda zajedno'; ŠEGEDIN: 'Nevjerojatno je koliko ima Hrvata koji tako strasno mrze svoj narod'; ŠENOA: 'Hrvati znaju biti samo sluge'.

Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić izjavio je kako ga je iznenadila tako brza reakcija Antića, tim više što je jedna od odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a bila da se krene u široku raspravu u koju će se uključiti svi zainteresirani za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Dujić: Termini roda i rodnog identiteta već su u hrvatskim zakonima, ne vidim zašto se digla halabuka

'Žao mi je što je Antić podnio ostavku, ali svi imaju pravo na svoje mišljenje i to moramo poštivati', kazao je Dujić, ističući kako su termini roda i rodnog identiteta iz Istanbulske konvencije već spominjani u hrvatskim zakonima, te da ne vidi 'zašto se oko svega digla ovolika halabuka'.

Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a

Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Poručio je kako će se stranka u Kistanjama vrlo brzo konsolidirati i nastaviti s djelovanjem, najavivši da će u što skorije vrijeme posjetiti Kistanje, porazgovarati s članovima i poduzeti potrebne korake.

Za Istanbulsku konvenciju rekao je kako je zaštita žena neupitna ne samo u hrvatskom, nego i u europskom društvu te da nikad nije previše zakonodavne norme koja će imati nultu stopu tolerancije na nasilje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!