prvi obavještajac

Krenule kapati imovinske kartice s Pantovčaka, Lozančić probio led: Evo što je prijavio Milanovićev savjetnik za sigurnost

09.03.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Iako je za to imao rok od mjesec dana, Dragan Lozančić, novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednika RH Zorana Milanovića, već je predao imovinsku karticu. U osam godina ovo mu je deveta, što ne čudi s obzirom na to da je u proteklom razdoblju promijenio niz funkcija. Lozančić je na glasu po skromnosti, što može zahvaliti priči da se, dok je bio ravnatelj SOA-e, na posao vozio biciklom. Imovinska kartica mu je u skladu s tim dojmom

Lozančić na Pantovčak dolazi s mjesta savjetnika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. U Uredu predsjednika ima plaću od 18 tisuća kuna, stoji u imovinskoj kartici koju je predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potkraj veljače.

Plaća mu nije jedini prihod, pa je tako prijavio 80 tisuća kuna prihoda godišnje na osnovi autorskog djela. Iz Ureda predsjednika pojašnjavaju tportalu da je riječ o procijenjenom iznosu, koji može biti i niži. Odnosi se na stručna predavanja, savjetovanja, seminare…

Supruga mu radi na Sveučilištu u Zagrebu za osam tisuća kuna mjesečno. Bračni par Lozančić trenutno posjeduje stan u Zagrebu na području Črnomerca od 173,94 kvadrata, procijenjen na 2,1 milijun kuna. Uz to su dvije nekretnine od po 13 kvadrata u tom dijelu Zagreba navedene kao 'druge nekretnine', vrijedne svaka 70 tisuća kuna. Najvjerojatnije je riječ o garažama.

Obitelj godinama posjeduje i vinograd u Pušći nedaleko od Zagreba od 1475 kvadrata, vrijedan 140 tisuća kuna. Imaju jedan automobil, prijavljen na Lozančićevu suprugu, i to Škodu Fabiju iz 2010., vrijednu 30 tisuća kuna.

Autorski honorar stiže iz Ženeve

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na naš su nam upit o autorskom honoraru, odgovorili kako je Lozančić kao isplatitelja prihoda po osnovi autorskog djela naveo DCAF Geneva Centre for Security Sector Governance.

U novoj kartici Lozančić je prijavio udio u Fondu hrvatskih branitelja temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu. Što se štednje tiče, situacija se mijenjala tijekom godina.

Trenutno Lozančić na četiri računa ima 170 tisuća kuna, 24 tisuće eura, 6623 švicarskih franaka i 6100 američkih dolara. Sve to prikupio je od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Usporedbe radi, u prvoj imovinskoj kartici iz 2012., koju je predao kao pomoćnik ministra obrane, prijavio je stan od 102 kvadrata vrijedan milijun kuna, garažu te navedeni vinograd. Obitelj je tada u vlasništvu imala WW Passat. U toj kartici Lozančić je naveo kako je vlasnik tvrtke FIDELRTG INVESTURHT sa sjedištem u New Yorku, no taj se podatak posljednji put spominje u imovinskoj kartici 2014.

  • +6
Dragan Lozančić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Godine 2012. prijavljen je kredit od 64.800 švicarskih franaka, koji je u međuvremenu otplaćen, te štednja od 50 tisuća eura. U imovinskoj kartici iz 2014. stan od 102 kvadrata nestaje, a nestaju i podaci o štednji.

U verziji iz 2015. pojavljuje se novi stan od 140 kvadrata, vrijedan 2,1 milijun kuna. Riječ je o istom stanu koji je Lozančić prijavio i 2020., samo što je naveo da je kvadratura veća.

Iz Ureda predsjednika pojasnili su nam kako je Lozančić u imovinskoj kartici u kvadraturu stana ubrojio i terasu te spremište, i to prema odgovarajućim koeficijentima, stoga je prijavio veću ukupnu kvadraturu. Povjerenstvu je dostavio i pripadajuću dokumentaciju, kojom dokazuje činjenično stanje.

Priča o biciklu

Kad je postao šefom SOA-e, Lozančić je na posao išao biciklom, dok mu, kažu nam upućeni, iz sigurnosnih razloga nisu to zabranili. Priča o njegovu biciklu dobila je i nastavak 2014., kada je iz dvorišta možda najsigurnije zgrade u Hrvatskoj - sjedišta SOA-e u Savskoj - ukraden bicikl. Priča se, baš onaj koji je pripadao ravnatelju. 

Podsjetimo, Dragan Lozančić ime je oko kojeg se najviše špekuliralo hoće li postati dio najužeg Milanovićeva tima na Pantovčaku. Ovaj nominalno inženjer strojarstva, koji je odrastao u SAD-u te ima dvojno državljanstvo, u svojoj se karijeri istesao u iskusnog stručnjaka za sigurnost.

Kad ga je Milanović imenovao ravnateljem čelne obavještajne agencije, SOA-e, Lozančiću su mnogi predbacivali manjak iskustva u obavještajnom sektoru.

S toga ga je mjesta prije četiri godine smijenila tadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uz šturo obrazloženje da se miješao u izborne procese.

Neslužbeno, smijenjen je jer je predsjednica upala u mjere kojima je tada bio izložen Zdravko Mamić. Ta je smjena izazvala popriličan politički potres jer se Lozančića smatralo žrtvenim janjcem, a pritom se isticalo kako je profesionalizirao obavještajni sustav koji je bio politički kontaminiran.

Bio je tema najžešćih prepirki između Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović tijekom kampanje, a Milanović nikada nije krio privrženost Lozančiću te ga je naposljetku doveo na Pantovčak.

Lozančić je i nakon što je smijenjen s čelnog mjesta u SOA-i ostao u državnom aparatu. Godine 2017. postaje ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a nakon što je DUZS rasformiran i uklopljen u MUP postaje savjetnikom ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.