bliski istok

Kremlj: Otvaranje veleposlanstva povećat će napetosti; Erdogan: SAD više ne može biti posrednik

14.05.2018 u 13:23

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako se boji da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, potez koji je oduševio Izrael a ogorčio Palestince, povećati napetosti na Bliskom istoku, dok je istodobno turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan izjavio kako nakon to poteza SAD više ne može biti mirovni posrednik između Izraela i Palestinaca

Preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva slijedi nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa u prosincu prošle godine da prekine više desetljeća američke politike i prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

"Da, toga se bojimo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u konferencijskom pozivu, upitan je li Kremlj zabrinut da bi potez mogao povećati napetosti u široj regiji.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je SAD izgubio svoju ulogu posrednika na Bliskom istoku preseljenjem svojeg veleposlanstva u Jeruzalem.

"SAD je svojim zadnjem potezom izabrao biti dijelom problema, a ne rješenja te je izgubio svoju posredničku ulogu u mirovnom procesu", rekao je Erdogan u govoru u britanskom institutu Chatam Houseu.

  • +5
Jeruzalem Izvor: Profimedia / Autor: Bruce Corbett

Libanonska skupina Hezbolah u ponedjeljak je osudila američki potez kao "bezvrijedan jednostrani korak", objavila je Hezbolahova tv Al-Manar.

Šeik Naim Quasem je u televizijskom govoru u Bejrutu također rekao da su napadi na izraelske položaje na Golanskoj visoravni prošloga tjedna "ravnoteža odvraćanja" između Izraela i njegovih protivnika.

Arapska liga će u srijedu održati izvanrednu sjednicu na razini stalnih predstavnika, koji će razgovarati o preseljenju veleposlanstva Sjedinjenih Država u Jeruzalem, rekao je čelnik te panarapske organizacije.

Sjednica se održava "na zahtjev države Palestine" a glavna tema će joj biti "odgovor na nezakonitu odluku SAD-a", rekao je u ponedjeljak novinarima Said Abu Ali, zamjenik glavnog tajnika Arapske lige za palestinsko pitanje.

Veleposlanstvo koje se otvara u ponedjeljak bit će smješteno u američkom konzulatu u Jeruzalemu.

U ponedjeljak ujutro izbili su sukobi Palestinaca i izraelskih vojnika u Pojasu Gaze, duž granice s Izraelom, pri čemu su najmanje dvije osobe poginule, objavile su vlasti enklave.

Izraelska vojska očekuje da će deseci tisuća Palestinaca prosvjedovati u Pojasu Gaze koji je pod blokadom, ali i na okupiranoj Zapadnoj obali protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu tijekom poslijepodneva.

Odluku o premještanju veleposlanstva objavio je predsjednik Donald Trump 6. prosinca, a protive joj se velik dio međunarodne zajednice i Palestinci.