protiv trumpove odluke

Kaos u Pojasu Gaze poprima sve veće razmjere: U prosvjedima ubijen najmanje 41 Palestinac

14.05.2018 u 12:54

Bionic
Reading

U prosvjedima u Pojasu Gaze izraelska vojska ubila je najmanje 41 palestinskog prosvjednika, a oko 1800 ih je ranila, tvrde palestinski dužnosnici, a prenose svjetski mediji. Palestinci prosvjeduju zbog otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu

Izraelska vojska tvrdi da 35.000 Palestinaca sudjeluje u 'nasilnim prosvjedima' uzduž sigurnosne ograde te da su izraelske trupe postupile u skladu s procedurom, prenosi BBC.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. 'Velikom maršu povratka'.

Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a ni jedna izraelska žrtva nije prijavljena.

>>> Tisuće Palestinaca prosvjeduje na granici Gaze i Izraela, jedna osoba poginula

Brojke ubijenih izazvale su međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske osude da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje.

  • +8
Pojas Gaze - prosvjed Palestinaca Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Šaljući pojačanje na granicu Gaze, izraelska vojska baca letke u kojim se Palestinci upozoravaju da ne 'služe kao oruđe Hamasu', da se ne približavaju izraelskoj graničnoj ogradi.

Međutim tisuće Palestinaca slilo se na pet lokacija uzduž linije i najmanje 28, uključujući dva lokalna novinara, ranjeno je u izraelskoj vatri.

Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude u utorak, na Dan Nakbe ili 'katastrofe', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.