dva kandidata

Kremlj osudio upletanje u izbor predsjednika Interpola

20.11.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Kremlj je osudio u utorak 'upletanje' u izbor novog predsjednika Interpola, predviđen ovog tjedna, nakon negodovanja, posebice američkih senatora, kao reakcija na informacije koje kažu da se ruski general nalazi među favoritima

'Radi se o vrsti upletanja u izbore međunarodne organizacije', rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

'Kako to drukčije možemo nazvati?', upitao je on.

Okupljeni na općoj skupštini od nedjelje u Dubaiju, delegati Interpola trebali bi izabrati u srijedu nasljednika njihova bivšeg kineskog šefa koji je tajanstveno nestao početkom listopada prilikom putovanja u svoju zemlju.

Dva su kandidata u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je Meng trebao dovršiti 2020.: sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Po britanskom dnevniku Times u nedjelju, 'britanski dužnosnici očekuje da se Aleksandra Prokopčuka (56), veterana ruskog ministarstva unutarnjih poslova, izabere za predsjednika Interpola'. 

Na tu su informaciju smjesta reagirali kritičari Kremlja, posebice britanski ulagač William Browder, u sukobu s ruskim vlastima, kao i američki senatori.  U otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak, četiri senatora pozvala su delegate Interpola da odbace kandidaturu Prokopčuka.