ZIJAVUDIN MAGOMEDOV

Kremlj odbacuje optužbe da stoji iza uhićenja ruskog milijardera

02.04.2018 u 21:07

Bionic
Reading

Kremlj je odbacio nagađanja da politički obračuni stoje iza uhićenja jednog od najbogatijih biznismena u Rusiji Zijavudina Magomedova, osumnjičenog za pronevjeru 35 milijuna eura, što je izazvalo šok u ruskim političko-financijskim krugovima uoči formiranja nove vlade

Suosnivač konglomerata Summe, Zijavudin Magomedov, čije je bogatstvo Forbes procijenio na 1,2 milijarde dolara, pritvoren je u subotu navečer pod optužbama za prijevaru, veliku pronevjeru novca i organiziranje kriminalne skupine.

Ruski mediji dovode to u vezu dijelom s izgradnjom novog stadiona u Kalinjingradu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. Afera, jedna od najvećih u poslovnim krugovima od uhićenja oligarha Mihaila Hodorkovskog, izazvala je razna nagađanja o motivima, posebno u trenutku kada Vladimir Putin, koji je 18. ožujka dobio četvrti mandat, treba formirati novu vladu, što se očekuje nakon njegove svečane prisege početkom svibnja.

  • +5
Zijavudin Magomedov Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'To su samo tračevi politologa', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućim obračunima klanova u pozadini tog uhićenja.

Magomedov (49) se strelovito probio osiguravši unosne javne ugovore tijekom mandata predsjednika Dmitrija Medvedeva (2008. - 2012.), čijim ga se smatra čovjekom od povjerenja i čiji ostanak na čelu vlade mnogi stavljaju pod upitnik.

Osumnjičen je da je s bratom pronevjerio 35 milijuna eura javnog novca na raznim građevinskim projektima, prenijele su ruske agencije. On odbacuje sve optužbe.