MORANDI

Kreću radovi na uklanjanju urušenog vijadukta kod Genove

08.02.2019 u 12:06

Bionic
Reading

Nakon niza odgoda zbog pravnih i tehničkih pitanja u petak započinje uklanjanje vijadukta Morandi kod Genove koji se urušio prije šest mjeseci, pri čemu je poginulo 43 ljudi

Četrdeset metara dugačak dio zapadne strane vijadukta bit će odrezan i spušten s visine od oko 45 metara, a potom će biti odnesen i uništen.

"Ovo je važan korak velikog simboličkog značenja jer će biti maknut prvi velik dio vijadukta", rekao je gradonačelnik Genove Marco Bucci.

Na početak radova stigli su premijer Giueseppe Conte i ministar infrastrukture Danilo Toninelli. Očekuje se da će operacija u petak trajati oko osam sati. 

Toninelli je potvrdio zahtjev vlade da se zamjenski vijadukt dovrši do kraja godine, pa je otkrio da bi trebao biti otvoren za promet početkom 2020. godine. 

Za projektiranje novog vijadukta, ključnog za povezivanje grada i njezine velike luke s prometnicama prema Francuskoj i drugim gradovima, zadužen je Renzo Piano, slavni arhitekt iz Genove. 

Morandi se urušio 14. kolovoza, a zbog toga je pod istragu stavljeno 20 ljudi, kao i privatni upravitelj prometnicama Autostrade per l'Italia.