sdp-možemo!

Pregovori o podjeli vlasti u Zagrebu kreću nakon drugog kruga: Klisović bi mogao dobiti važnu funkciju?

19.05.2021 u 07:57

Bionic
Reading

Pregovori i dogovori o formiranju zagrebačke gradske vlasti između Možemo! i SDP-a u punom smislu te riječi počet će nakon drugog kruga izbora, a u srijedu se trebaju sastati čelnici dviju političkih stranaka kako bi dogovorili timove za buduće pregovore. Premda je ključna njihova suradnja u Zagrebu, razgovori će biti širi jer SDP očekuje podršku platforme Možemo! svom kandidatu za gradonačelnika Varaždina Nevenu Bosilju, koji je ušao u drugi krug s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, kao i podršku Marku Filipoviću koji se također u drugom krugu bori za gradonačelnika Rijeke, piše Jutarnji list u srijedu

Dođe li do šireg dogovora, SDP će vjerojatno podržati Suzanu Jašić, bivšu direktoricu GONG-a, sada kandidatkinju Možemo! za gradonačelnicu Pazina koja je ušla u drugi krug s kandidatom IDS-a, piše Jutarnji list.

Što se Zagreba tiče, SDP je već podržao Tomaševića u drugom krugu (njihov kandidat Joško Klisović još je u izbornoj noći pozvao svoje birače da 30. svibnja daju glas Tomaševiću), dok su iz Možemo! više puta javno rekli da u Skupštini očekuju suradnju sa SDP-om. Skupština ima 47 zastupnika, a Možemo! s osvojena 23 mandata i SDP sa svojih pet čine uvjerljivu većinu. Pitanje je, međutim, kako će se raspodijeliti dužnosti.

reagiranje

Možemo!: Nikakav sastanak se neće danas održati, razgovori kreću nakon drugog kruga

Na informaciju u navodnom sastanku između čelnika platforme Možemo! i SDP-a, reagirali su iz Možemo!.

'Nastavno na tvrdnje na naslovnici jednog dnevnog lista (Jutarnjeg lista, op. ur.) i velik broj upita o navodnom današnjem sastanku predstavnika Možemo! i SDP-a o konstituiranju većine u Skupštini grada Zagreba, ovim Vas putem obavještavamo kako navodi u tekstu nisu točni. Nikakav sastanak se neće danas održati, a kako je kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević i najavio, razgovori će se voditi tek nakon drugog kruga lokalnih izbora', piše u reagiranju.

Prođe li sve to glatko kako se čini na prvu, onda bi Joško Klisović mogao postati idući predsjednik Gradske skupštine Zagreba. No, kako je najavio i Tomašević na konferenciji za novinare, kada se otvore, pregovori neće biti tako jednostavni i neće se svesti samo na podjelu funkcija. 

  • +6
Zagreb: Tomislav Tomašević najavio kampanju za drugi krug Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL