VLASNIŠTVO, UTJECAJI, FINANCIRANJE

Kreće veliko istraživanje o medijima na Balkanu

21.12.2012 u 19:13

Bionic
Reading

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u jugoistočnoj Europi u kojima će u sljedeće dvije godine biti provedeno veliko znanstveno istraživanje o stanju u medijima, a novinari će biti organizacijski i financijski pomagani da istražuju i objavljuju priče na medijske teme

Zagrebački Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), uz suradnju britanske zaklade Guardian, bit će glavni provoditelj dijela projekta u kojem će novinari istraživati.

Naziv projekta je 'Promatranje medija u jugoistočnoj Europi' (South East European Media Observatory), a uz istraživanje stanja, zadatak nevladinih organizacija koje će provoditi projekt (članica mreže organizacija jugoistočne Europe za profesionalizaciju medija / SEENPM) bit će i izgradnja kapaciteta i koalicija za nadgledanje stupnja integriteta medija te unapređenje medijskih reformi.

Projekt, koji će najvećim dijelom financirati Europska komisija, bit će proveden u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji pod vodstvom ljubljanskog Mirovnog instituta.

Na web stranici projekta bit će objavljivani rezultati istraživanja te informacije o svim ostalim aktivnostima vezanima za projekt, kao i novinarske istraživačke priče, a na kraju bit će objavljena i knjiga o svim aktivnostima i rezultatima projekta.

Pripremna faza projekta započela je 1. prosinca ove godine, a prve javne aktivnosti i aktiviranje web stranice očekuju se krajem siječnja ili početkom veljače 2013.

Projekt će biti završen 30. studenoga 2014. godine, uz mogućnost produljenja na još dvije godine te proširenja na Crnu Gore, Kosovo i Tursku.

'CIN je pozvan u projekt kao partnerska organizacija zahvaljujući svojim aktivnostima na razvoju istraživačkog novinarstva u jugoistočnoj Europi, od kojih je najznačajnija bila NetNovinar. Taj četverogodišnji projekt, koji je CIN radio u suradnji sa sarajevskim Mediacentrom, sastojao se od prvog edukativnog portala za novinare te regionalnog medijskog trening centra uključujući i školu istraživačkog novinarstva koju je završilo više od 80 novinara', za tportal objašnjava Saša Leković, predsjednik CIN-a.

On dodaje da će krajem 2013. godine u Zagrebu biti održana konferencija istraživačkih novinara iz svih zemalja u kojima se projekt provodi, nakon koje će ti novinari istraživati teme što će biti u fokusu projekta.

'Nakon rada sa istraživačkim novinarima iz Guardiana te iskusnim istraživačkim novinarima iz regije kolegice i kolege koji će biti odabrani temeljem strogih profesionalnih kriterija istraživat će razne medijske teme – od vlasništva nad medijima i financiranja medija preko političkog utjecaja na poslovanje i sadržaj medija do nedovoljne samostalnosti regulatornih tijela. Ti novinari dobit će i novac za svoja istraživanja, a priče koje budu rezultat tih istraživanja bit će objavljene na web stranici projekta i u zainteresiranim medijima u Hrvatskoj i ostalim zemljama regije', rekao je Leković