TOMAŠIĆ POZIVA NA RAZGOVOR

Kreće ujedinjavanje pravaša?

31.08.2013 u 17:33

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske stranke prava „Dr. Ante Starčević“ danas je osnovalo tročlani tim koji će početi pregovore o ujedinjenju svih pravaških stranaka u jednu stranku

Zadatak toga tima jest stupiti u kontakt s ostalim strankama, dogovoriti vrijeme i mjesto sastanaka, odnosno pregovora o ujedinjenju svih pravaških stranaka u jednu stranku, kazala je predsjednica HSP AS Ruža Tomašuić Hini danas nakon sjednice Predsjedništva stranke. Izrazila je nadu da će pravaške stranke već tijekom rujna odgovoriti na poziv njihovog tima za ujedinjenje, te da će konkretni pregovori početi najkasnije u listopadu.

'Budući da po mom mišljenu objedinjavanje može uspjeti samo ako predsjednici pravaških stranaka maknu svoj ego na stranu, ja sam odlučila da ne budem ni član tima za pregovore', kazala je Tomašić.

U timu su predsjednik danas konstituiranoga Glavnog stana Denis Bevanda, zamjenik predsjednice stranke Ivan Tepeš i glavni tajnik stranke Pero Ćorić.

Cilj danas započetog procesa je, uz podizanje snage pravaša kroz rad u jednoj stranci, jednako tako i pročišćavanje pravaštva od loših pojedinaca. 'Nije pravaš svatko tko ima pravašku iskaznicu, već samo oni pojedinci koji pravaštvo žive mišlju, riječju i djelima', kazala je Tomašić

Na pitanje kako će se zvati buduća ujedinjena pravaška stranka, Tomašić je rekla da će njihov prijedlog biti HSP 'Dr. Ante Starčević', no da će se o eventualnim drugačijim prijedlozima razgovarati tijekom pregovora, kao i o svim drugim detaljima.

Na pitanje znači li to da HSP AS neće sam krenuti u pripreme i izbore za Europarlament i za Hrvatski sabor, Tomašić je kazala da te pripreme u njihovoj stranci teku neovisno o procesu ujedinjavanja, te da su već danas usvojene neke smjernice za predstojeće izbore:

'Mi imamo trajnu suradnju s HDZ-om, i to opredjeljenje ostaje, ali donosimo smjernice za našu unutarstranačku politiku', kazala je Tomašić.

Danas se u Karlovcu konstituirao i novi Glavni stan na čelu kojeg je Denis Bevanda, koji je za tu funkciju izabran još u lipnju na izvještajnom saboru stranke. 'Konstituiranje Glavnog stana samo je formalnost budući da je poznato koga su za svoje predstavnike imenovale županijske organizacije, no važno nam je da se Glavni stan konstituira jer to je tijelo koje donosi smjernice i za rad Predsjedništva i za stranku u cjelini', kazala je Tomašić.