ZAGREBAČKO PSIHOLOŠKO DRUŠTVO

Kreće Tjedan psihologije posvećen mentalnom zdravlju, provjerite kako se i vi možete uključiti

13.02.2022 u 21:22

Bionic
Reading

Tjedan psihologije održat će se od 14. do 20. veljače, a naziv ovogodišnje akcije Zagrebačkog psihološkog društva (ZPD) jest "Tražimo mjesto za mentalno zdravlje", čime ukazuju na nedostatnost resursa za pružanje stručne podrške i pomoći građanima.

"Na termine kod psihologa i ostalih stručnjaka mentalnog zdravlja čeka se po nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a tretmanske postupke uglavnom nije moguće provoditi onoliko često koliko bi to bilo potrebno. Šanse za stručnu pomoć koja bi bila na vrijeme i redovita, najveće su u privatnom sektoru što je posebno zabrinjavajuće u zemlji u kojoj mnogi građani nemaju sredstava za osnovne životne potrebe", ističe se u priopćenju ZPD-a.

Tijekom Tjedna psihologije od 14. do 20. veljače građane pozivaju da kroz svoje komentare na društvenim mrežama Zagrebačkog psihološkog društva, iznesu svoja iskustva u dobivanju termina kada su tražili pomoć u sustavu kao i u čestini termina dobivenih za tretman. Najavljuju da će ta iskustva građana, stručnjakinje iz Zagrebačkog psihološkog društva pridodati Apelu nadležnim institucijama, s kojim planiraju završiti Tjedan psihologije ove godine.

Za sve one koji traže i ne dobivaju stručnu pomoć, u subotu, 19. veljače u 10 sati bit će održana online tribina na kojoj će stručnjaci mentalnog zdravlja, između ostalog, govoriti o tome kako si pomoći dok čekamo stručnu pomoć.

"Ova akcija jedna je od aktivnosti Zagrebačkog psihološkog društva kojima stručnjakinje okupljene u Društvu kontinuirano upozoravaju na nedostatnu dostupnost usluga i resursa potrebnih za brigu o mentalnom zdravlju u Hrvatskoj. Ne možemo znati što bi pokazao PCR test mentalnog zdravlja građana i građanki naše zemlje, no antigenski test odavno pokazuje dvije ignorirane crtice", poručuju iz ZPD-a.