sezona petardi

Kreće sezona petardi: Sve glasniji zahtjevi za zabranom, podsjećmo na važne detalje kad se tragedija već dogodi

19.12.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Započela je prodaja pirotehnike, koja se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Iz Prijatelja životinja traže zabranu pirotehnike kategorija F2 i F3, a u tome su, kažu, dobili podršku Ministarstva zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, poljoprivrede i turizma. Prodavačima pirotehnike zbog toga bi propao prihod od 60 milijuna kuna. Iz MUP-a najavljuju kako bi uskoro u javno savjetovanje trebao zakon kojim se zabranjuje pirotehnika, a pitali smo ih kada će točno biti

Iz MUP-a na upit kada će prijedlog Zakona o zabrani pirotehnike krenuti u javno savjetovanje kratko su tportalu odgovorili kako do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredbi.

'Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zabranjeno je prodavati petarde i redenike iz kategorije F3 građanima, a građanima je zabranjeno nabavljati, prenositi preko državne granice Republike Hrvatske i upotrebljavati petarde i redenike iz kategorije F3 tijekom cijele godine', odgovorili su iz MUP-a.

Sezona prodaje pirotehnike za započela, ali je se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Prijatelji životinja ustrajni su u borbi kako bi se upotreba zabranila tijekom cijele godine.

'Smije se pucati od 27. prosinca do 1. siječnja, ali može se kupovati od 15. prosinca, već sredinom 12. mjeseca. To je potpuni apsurd jer kad ih pustite u prodaju 15. prosinca, tada počinje pucnjava', rekla je Ivana Lunka za Dnevnik.hr pravnica iz Prijatelja životinja koji traže zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3, a u tome su, kako su već ranije rekli dobili podršku Ministarstva zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, poljoprivrede i turizma.

Peticija za zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava svih kategorija tijekom cijele godine krenula je početkom 2018. iz virovitičke Veterinarske prakse za male životinje Feliks. Podrška je stigla odmah i iz Prijatelja životinja koji su pozvali građane iz svih općina i gradova da po uzoru na Virovitičane naprave isto, a peticija se i dalje može potpisati na njihovim službenim stranicama.

Irska je potpuno zabranila upotrebu petardi kategorije F2 i F4, u Švedskoj ih, kako su već ranije naveli iz Prijatelja životinja, smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe dok je u Belgiji njihovo korištenje kazneno djelo.

Franjo Koletić, vlasnik trgovine pirotehnikom, za Dnevnik.hr je rekao da ako im se zabrani prodaja konzumne robe može zatvoriti poduzeće s 35 stalno zaposlenih, a u sezoni više od 200 ljudi.

MUP je 13. prosinca započeo već 26. godinu za redom s akcijom 'Mir i dobro' koja završava 8. siječnja. Cilj joj je smanjenje broja ozlijeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Počinje sezona pirotehnike, najstresniji dio godine za kućne ljubimce Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Tijekom prošle godine, kako je iznio Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe MUP-a, zbog korištenja pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari ukupno su ozlijeđene 23 osobe od kojih je sedam teško, a 16 lakše. Najmlađa osoba je imala samo četiri godine.

Iako se broj ozljeda zbog akcije Mir i dobro prepolovio, liječnici navode kako je riječ o ozbiljnim ozljedama od amputaciije prstiju, oštećenja rožnice, trajnog oštećenja vida i bubnjića. Prim.dr. Zoran Barčot iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti rekao je kako je najmlađe dijete koje su zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo 15-mjesečno dijete te apelirao na roditelje da djeci, posebice mlađoj, ne daju da sami koriste pirotehničke sredstva već isključivo uz njihov nadzor, a po mogućnosti da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku.

Bitno je napomenuti i da liječnici ozljede od pirotehničkih sredstava tretiraju po istoj proceduri kao i ozljede od fizičkog napada ili nasilja, pa su obavezni prijaviti roditelje i skrbnike djeteta nadležnoj policijskoj postaji i socijalnoj službi.