rano otkrivanje melanoma

U Hrvatskoj kreće preventivni program kakav ima samo Njemačka: Maloljetnici od jeseni neće smjeti u solarije

12.04.2023 u 23:10

Bionic
Reading

U Hrvatskoj kreće preventivni program za rano otkrivanje melanoma koji u Europi ima samo Njemačka. Pored detaljnijih sistematskih pregleda, od jeseni bi maloljetnim osobama moglo biti zabranjeno korištenje solarija

U Hrvatskoj je broj oboljelih od melanoma u porastu, a godišnje se otkrije i 200 slučajeva raka koža, a rizična skupina su ljudi između 50 i 75 godina. Stoga od srpnja kreće preventivni program za rano otkrivanje melanoma, odnosno implementacija Nacionalnog plana ranog otkrivanja melanoma. Bit će to timski rad liječnika obiteljske medicine, pedijatara, dermatologa i patologa, otkriva RTL.

Predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre Milosrdnice Mirna Šitum smatra da bi na preglede trebali ići svi pacijenti koji imaju više od stotinu madeža te upozorava da se u bolnicama liječe pacijenti s rakom kože i melanoma koji nisu dolazili na preglede.

Kako piše Danas.hr, doktori godišnje pregledaju 5000 građama među kojima otkriju 50 melanoma i više od 200 karcinoma, a za vrijeme pandemije otkriveno ih je čak 753. Godinu kasnije od zloćudne je bolesti preminulo 227 pacijenata. Godišnje se bilježi porast oboljenja od 3,5 posto te prema statistikama češće obolijevaju muškarci.

Pored sistematskih pregleda u sklopu kojih bi se i fokus trebao staviti na zdravlje kože, u Hrvatsku dolazi još jedna novost - inicijativa prema kojoj se zabranjuje odlazak u solarij maloljetnim osobama.

'Sto puta viša količina ultraljubičastog zračenja se u tom kratkom vremenu u solariju dobije nego na otvorenom suncu. Vrlo interesantno je da češće obolijevaju muškarci između 40 i 80 godine, ali između 18 i 40 godina češće obolijevaju žene, i to često zbog korištenja solarija', rekla je Šitum. Povjerenstvo za Inicijativu zabrane solarija mlađima od 18 je osnovano, a sve bi moglo zaživjeti već najesen.