ubrzan razvoj

Cjepiva protiv raka i bolesti srca bit će spremna do kraja desetljeća?

07.04.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Milijuni života mogli bi se spasiti revolucionarnim nizom novih cjepiva za niz stanja uključujući rak, kažu stručnjaci. Vodeća farmaceutska tvrtka rekla je kako je uvjerena da će cjepiva za rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti i druga stanja biti spremna do 2030.

Studije o ovim cjepivima također pokazuju 'ogromna obećanja', a neki istraživači kažu da je napredak vrijedan 15 godina 'poguran' u 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu cjepiva protiv covida, piše Guardian.

Dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske tvrtke Moderna, rekao je kako vjeruje da će tvrtka moći ponuditi takve tretmane za 'svaku vrstu bolesti' za samo pet godina.

Tvrtka, koja je stvorila vodeće cjepivo protiv koronavirusa, razvija cjepiva protiv raka koja ciljaju na različite vrste tumora.

'Imat ćemo to cjepivo i bit će vrlo učinkovito i spasit će stotine tisuća, ako ne i milijune života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirana cjepiva protiv raka protiv više različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta', rekao je Burton.

Dodao je da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednom injekcijom, čime bi se ranjive osobe zaštitile od covida, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi. Terapije koje se temelje na mRNA djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv bolesti.

'Mislim da ćemo imati terapije bazirane na mRNA za rijetke bolesti koje se prije nisu mogle liječiti, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem doista možete identificirati genetski uzrok bolesti i jednostavno popravite to pomoću tehnologije temeljene na mRNA', kaže Burton.

Ali znanstvenici upozoravaju da će ubrzani napredak, koji je skočio u posljednje tri godine, biti uzaludan ako se ne održi visoka razina ulaganja.

Pfizer je također počeo pripreme za kasniju fazu kliničkog ispitivanja cjepiva protiv gripe temeljenog na mRNA, a u suradnji s BioNTechom usmjeren je na druge zarazne bolesti, uključujući herpes zoster. 'Ono što smo naučili  iz procesa razvoja cjepiva protiv Covid-19 informirala su naš cjelokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA, te kako Pfizer provodi istraživanje i razvoj šire. U samo jednoj godini stekli smo znanstveno znanje vrijedno desetljeća', kazao je glasnogovornik Pfizera.

Druge tehnologije cjepiva također su imale koristi od pandemije, uključujući cjepiva sljedeće generacije temeljena na proteinima, kao što je cjepivo koji proizvodi američka biotehnološka tvrtka Novavax. Cjepivo pomaže imunološkom sustavu misleći da se susreće s virusom, pa izaziva jači odgovor.

Dr. Filip Dubovsky, predsjednik istraživanja i razvoja u Novavaxu, rekao je: 'Došlo je do golemog ubrzanja, ne samo tradicionalnih tehnologija cjepiva, već i novih koje prije nisu bile licencirane. Svakako, mRNA spada u tu kategoriju, kao i naše cjepivo.'

Dr. Richard Hackett, izvršni direktor Koalicije za pripravnost i inovacije u slučaju epidemije (Cepi), rekao je da je najveći utjecaj pandemije bilo skraćivanje rokova razvoja za mnoge prethodno nepotvrđene platforme cjepiva. 'To je značilo da su se stvari koje bi se razvijale tijekom 10 ili čak 15 godina, skratile u godinu ili godinu i pol...', rekao je Hackett.