AUTOHTONE SORTE MASLINA

Krčko maslinovo ulje zaštićeno EU oznakom izvornosti

06.07.2016 u 18:34

Bionic
Reading

Krčko maslinovo ulje novi je hrvatski proizvod koji je na zaštićen na razini Europske unije i to oznakom izvornosti, priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede

Kako se navodi u priopćenju, u Službenom listu Europske unije u srijedu je objavljena provedbena uredba komisije o upisu Krčkog maslinovog ulja u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, Istarskog pršuta/Istrskog pršuta, Drniškog pršuta, Dalmatinskog pršuta, Poljičkog soparnika/Poljičkog zeljanika/Poljičkog uljenjaka i Zagorskog purana još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Proces zaštite naziva Krčko maslinovo ulje započeo je u siječnju 2014. godine, kada je Udruga maslinara Krka "Drobnica" podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti. Ministarstvo je u travnju prošle godine donijelo rješenje o registraciji oznake izvornosti na razini Hrvatske, a u lipnju 2015. uputilo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti Krčko maslinovo ulje na razini EU.

Iz Ministarstva podsjećaju kako se proizvodnja Krčkog maslinova ulja odvija isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica grada Krka i općina Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.

Krčko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima od autohtonih krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka, koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80 posto.

"Pikantnost i gorčina pozitivne su osobine Krčkog maslinovog ulja, a posljedica su visokog sadržaja polifenola koji posjeduju i antioksidativna svojstva i štite ulje od kvarenja uslijed oksidacije. Međusobno djelovanje lokalnih prirodnih faktora, autohtonih sorti, ljudskih čimbenika i tradicije maslinarstva i uljarstva dalo je proizvod pod nazivom Krčko maslinovo ulje čije su osobine jedinstvene za cijelo područje otoka Krka", napominju iz Ministarstva poljoprivrede.