polusatni susret

Kralj Charles III. na prvom sastanku s Liz Truss o smrti majke: 'Trenutak od kojeg sam strepio'

09.09.2022 u 21:16

Bionic
Reading

Novi britanski kralj Charles III. održao je prvi sastanak u s premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači, prenosi BBC, a u katedrali sv. Pavla u Londonu održana je molitva i komemoracija u znak sjećanja na pokojnu kraljicu Elizabetu II.

Prije ulaska u Buckinghamsku palaču kralj Charles III. i kraljica Camilla više od 10 minuta su se rukovali s desecima okupljenih ispred palače, navodi Reuters.

Truss se naklonila novom kralju i s njime se rukovala, a on joj je obećao da "neće oduzeti previše vremena". Njihov susret trajao je oko pola sata, prenose agencije.

  • +5
Kralj Charles III. i premijerka Liz Truss Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / AFP / Profimedia

Prije službenog razgovora kralj je rekao premijerki kako je bilo "tako dirljivo" vidjeti mnoštvo ožalošćenih zbog smrti njegove majke kad je ranije stigao u palaču.

Truss je izrazila "iskrenu sućut", a monarh rekao da je "vrlo ljubazna".

"To je trenutak od kojeg sam strepio, a znam da su strepili mnogi ljudi", kazao je je on o smrti svoje majke Elizabete II.

Kraljica Elizabeta II. održavala je tjedne audijencije s premijerima tijekom svoje vladavine.

Nakon susreta s kraljem premijerka je nazočila molitivi i komemoraciji u znak sjećanja na kraljicu u katedrali sv. Pavla u Londonu gdje je prvi put službeno intonirana himna "Bože čuvaj kralja". Za vrijeme vladavine Elizabete II. pjevalo se "Bože čuvaj kraljicu".

U crkvi se prenosilo prvo obraćanje kralja u kojem je Charles III. rekao da osjeća "duboku tugu" zbog smrti svoje majke, kraljice Elizabete II., i obećao je da će nastaviti njenu "doživotnu službu" naciji.

  • +5
Charles III. Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Podsjetimo, Charles III. rekao je u svom prvom govoru kao britanski kralj daje njegova majka Elizabeta II., koja je preminula u četvrtak, bila inspiracija i primjer njemu i obitelji.

"Kroz cijeli život Njeno Veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji", kazao je u svom obraćanju Charles III., formalni poglavar 15 država, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Novi Zeland itd. Zahvalio se svojoj majci na "ljubavi, privrženosti, vodstvu i primjeru".

Elizabeta II. umrla je u dobi od 96 godina u četvrtak nakon 70 godina na tronu.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia