osječka stvarnost

Krađe aranžamana, svijeća, vijenaca pa čak i betonskih košara uoči blagdana Svih svetih na grobljima nisu rijetkost

22.10.2021 u 09:31

Bionic
Reading

Među brojnim krađama različitih predmeta, one koje se odnose na grobljansko cvijeće, odnosno bilo što vezano uz groblja, nailaze na najveće osude. Upravo takve ovih su dana aktualne na groblju u Donjem gradu gdje, prema riječima Osječanke koja je i to javila i Glasu Slavonije, ženska osoba uzima najskuplje aranžmane i svijeće s grobova i prebacuje ih na grob svoga brata

O svemu je obaviješten upravitelj groblja Donji grad Gordan Vaštag, a slučaj je prijavljen i II. policijskoj postaji.

Vaštag napominje da to nije jedini slučaj krađe te da se, posebice pred blagdan Svih svetih, takve situacije događaju na svim grobljima.

'Osim ljepših i, rekao bih, bogatijih aranžmana, također se kradu i lijepe svijeće, a nisu rijetkost ni pokušaji vandalizma, odnosno krađa metalnih svijećnjaka koji nisu pričvršćeni za podlogu. Općenito, krađe na grobljima su katastrofa, a sjećam se situacije na groblju u Retfali, gdje sam također jedno vrijeme bio upravitelj, i kad su drugi dan nakon pogreba ukradeni vijenci. Sjećam se da je videokamera snimila mladi bračni par koji je sakrio te vijence među čemprese na groblju, a potom ih iznijeli s područja groblja', kazao je Vaštag za Glas Slavonije.

Dodaje kako ima i vrlo neugodnih situacija, poput izvrnutih križeva, što je za svaku osudu. Inače, govoreći o groblju Retfala, jedna je Osječanka nedavno je zamijetila da na grobu njezina oca nedostaje čak i teška betonska košara, a što je još jedan dokaz da kradljivci ne biraju ni predmet krađe, a kamoli da vode računa o pijetetu prema pokojnicima.

Nisu rijetkost ni krađe figurica anđela, pa čak i svijeća zapaljenih u spomen na pokojnika...