koronavirus

Kozlevac: Došlo je do velikog opuštanja među građanima, što rezultira porastom broja zaraženih i oboljelih

30.03.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Novih petnaest slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata nakon što je ispitano 580 briseva na covid-19, a u pulskoj bolnici umrla je jedna osoba, izvijestio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite.

Kod devet osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, a u epidemiološkoj obradi je šest novozaraženih. Od jučer oporavile su se četiri osobe, trenutno je u Istri 107 aktivnih slučajeva bolesti, a u mjerama samoizolacije je 1782 osobe.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnici od covida-19 liječi se 71 osoba, čak sedam više nego jučer, dok se šest osoba nalazi u respiracijskom centru. U protekla 24 sata u toj je bolnici 88- godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

Inače, zbog dostupnosti veće količine cjepiva za područje Istarske županije, županijski Stožer donio je Odluku o promjeni lokacije cijepljenja na području Pule i Poreča. Cijepljenje za područje grada Pule obavljat će se u sportskoj dvorani Talijanske osnovne i srednje škole u Puli od srijede, 31. ožujka u devet sati dok cijepljenje za područje grada Poreča obavljat će se u sportskoj dvorani Žatika od sljedećeg tjedna.

Osim toga, Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je odluku o smanjenju redovitog programa djelatnosti Opće bolnice Pula. Naime, zbog povećanog broja novozaraženih osoba, a time i povećanog broja osoba na liječenju na Odjelu za infektologiju, te zbog ponovnog aktiviranja respiracijskog centra, pulska Opća bolnica razmatra smanjenje redovnog programa pojedinih djelatnosti.

Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac ocijenio je kako su nove protuepidemijske mjere u Istri zapravo odraz trenutnog stanja s epidemijom u Istarskoj županiji koja nije dobra, ali će se nastojati poboljšati.

"Sve do 12. travnja, do kraja traje ovaj novi pakt mjera, pratit ćemo stanje, no brine nas što je trenutno u mjerama samoizolacije gotovo dvije tisuće ljudi i svatko od njih je potencijalno zaražen u ovom trenutku" - upozorio je Kozlevac. Dodao je kako je primijećeno je da je došlo do velikog opuštanja među građanima što rezultira porastom broja zaraženih i oboljelih.

"Jedan dio njih ne vodi računa o mjerama zaštite, drugi ne poštuju mjere samoizolacije, jako puno kontakata ostvaruju s velikim brojem osoba, i to komplicira situaciju" - poručio je Kozlevac.