'korupcija najvišeg reda'

Kotromanović odgovorio na napad predsjednice: Ona je pobrkala lončiće. Još preciznije, prolupala je

18.12.2019 u 11:40

Bionic
Reading

'Predsjednica je pobrkala lončiće. Još preciznije, prolupala je', odgovor je bivšeg SDP-ovog ministra obrane Ante Kotromanovića na prozivanje Kolinde Grabar Kitarović da je umirovljenjem dvojice čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, kasnije osuđenih zbog otuđenja i pronevjere gotovo pet milijuna kuna, sudjelovao u 'korupciji najvišeg reda'

Ovom tvrdnjom aktualna predsjednica pokušala je pojasniti svoju izjavu s predizbornog sučeljavanja na HRT-u, kada je na pitanje o korupciji u društvu odgovorila da se već godinama bavi korupcijom u obavještajnim službama i da je vrijeme da u njih dođu mladi i nekorumpirani ljudi. Kazala je da je sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića i podsjetila da je u tijeku drugostupanjski postupak protiv bivših čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića i Ognjena Preosta zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u VSOA-i.

'Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Dokle je ta hobotnica dosezala, pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se', objasnila je Grabar Kitarović.

Grdić i Preost na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni na po tri godine zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima, a uz njih je na uvjetne kazne osuđeno još nekoliko djelatnika VSOA-e.

Ante Kotromanović objašnjava da se izvlačenjem ovog slučaja predsjednica pokušava vaditi za gaf na sučeljavanju, kada je oštro napala SOA-u u kojoj je kadrovirala i koju, valjda, ima pod kontrolom.

'Ne zna što govori, nepripremljena je, ne provjerava činjenice i lupeta gluposti. Što se tiče VSOA-e, uzela je za primjer nešto što se dogodilo puno prije nego što smo Zoran Milanović i ja ušli u Vladu. Mi smo posumnjali da frajeri uzimaju novac i pokazalo se da smo u pravu, prijavili smo sumnje i pokrenut je postupak. Krađa novca dogodila se u mandatu HDZ-a', kazao je Kotromanović za tportal.

>>> Vojni obavještajac uništa: Uspon i pad najmlađega generala kojeg su voljeli Šušak i Mesić

'Ona me proziva zbog umirovljenja, a prije koji dan umirovila je kompletnu liniju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Zašto, je li to koruptivno djelo ili borba protiv korupcije? Postupila je potpuno jednako kao i ja kada je u mirovinu poslala zapovjednika HRZ-a, zapovjednika baze i zapovjednika eskadrile, doduše za nešto manji krimen', kaže Kotromanović i dodaje da su u oba slučaja djelatne vojne osobe imale uvjete za mirovinu i otišle su u nju na vlastiti zahtjev.

  • +15
Grabar Kitarović prozvala je Kotromanovića tijekom sučeljavanja na HTV-u u utorak navečer Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Nitko ne može biti nečasno otpušten samo na temelju sumnje i eventualno kaznene prijave, tako to ne ide jer uvijek postoji šansa da prijava bude odbačena. Upravo zbog toga osobe koje su pod sumnjom ne čekaju kraj postupka, nego na vrijeme podnose zahtjeve i same odlaze iz sustava, tu je kvaka', pojasnio je Kotromanović.

>>> Zbog USKOK-ove istrage odlaze dva generala

'Tek ako je dovršen postupak pred civilnim sudom i tek ako je osoba pravomoćno osuđena na više od tri godine zatvora, sastaje se Vojnostegovni sud i odlučuje o nečasnom otpustu. Naprosto je komično to da ni nakon pet godina Kolinda Grabar Kitarović ne poznaje ni osnovna pravila i propise o vojnim snagama', zaključuje bivši SDP-ov ministar obrane.