AFERA TROŠENJA NOVCA VSOA-E

Zbog USKOK-ove istrage odlaze dva generala

22.01.2013 u 17:53

Bionic
Reading

Afera sa sumnjivim trošenjem 2,5 milijuna kuna u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) zbog koje su smijenjeni generali Darko Grdić i Ognjen Preost dobila je nastavak.

Kako doznaje Večernji list, donedavni zamjenik ravnatelja VSOA-e Preost, nakon razgovora s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, podnio je zahtjev za umirovljenje koji bi ovih dana trebao biti pozitivno riješen. No Grdić, bivši ravnatelj VSOA-e te donedavni glavni inspektor obrane, ne želi podnijeti zahtjev za umirovljenje, nego pokušava izlobirati svoj ostanak u vojsci.

Navodno se od optužbi za nenamjensko trošenje novca brani time da ništa nije znao te da, ako je nepravilnosti i bilo, za njih bi trebali odgovarati njegovi podređeni koji su izravno odgovorni, a ne on.

Iako Grdić ne bi bio prvi aktivni general protiv kojega je pokrenut kazneni postupak, bivšeg zapovjednika Kopnene vojske Mladena Kruljca vojni policajci privodili su u odori kada je uhićen, i u MORH-u i u Uredu predsjednika RH smatraju kako bi bilo bolje da eventualnu kaznenu prijavu dočeka izvan sustava.

Ni iz jedne od te dvije institucije ne žele o tom slučaju službeno govoriti kako se to ne bi smatralo uplitanjem u USKOK-ovu istragu koja još uvijek traje, no na obje se strane očekuje da Grdić ode u mirovinu pa se može zaključiti da će, ako sam ne preda zahtjev, biti umirovljen odlukom ministra, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera.

– Odluka je na onima koji su za to nadležni, ali mora se znati da, ako se utvrde, blago rečeno, propusti ili greške u nekom sustavu, onda je odgovornost i na prvom čovjeku tog sustava. Nije nužno riječ o kaznenoj odgovornosti, ali odgovornost postoji – objasnio nam je jedan državni dužnosnik.

Do sumnji u nenamjensko trošenje novca u VSOA-i došlo se nakon što je u srpnju lani general Zdravko Klanac zamijenio Grdića na čelu agencije, a Grdić je imenovan za glavnog inspektora obrane. Klanac je brzo uočio nepravilnosti pa se u priču uključio i USKOK, a Grdić, Preost i još nekoliko djelatnika agencije su ispitani.

Sporno je, kako se doznaje, trošenje novca iz fonda za posebne operacije koji VSOA koristi u svojim istragama, a problem je što ne postoji službena dokumentacija kojom bi se pravdalo 2,5 milijuna potrošenih kuna.

I Grdić i Preost spadaju u krug generala bliskih bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću pa se tako povećao broj "Mesićevih" generala koji pod sumnjom za protuzakonite aktivnosti napuštaju Oružane snage. U srpnju 2011. godine zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem uhićen je general Mladen Kruljac kojeg je Mesić protežirao unatoč višegodišnjim sumnjama u nezakonito ponašanje.

Preost, koji je većinu svoje vojne karijere proveo u VSOA-i (bivši SIS), u javnosti se kao Mesićev čovjek počeo doživljavati nakon Sinjske alke 2001. godine, kada su se on i dvojica drugih alkara, Ivica Perić i Stipe Breko, usprotivili desničarskoj politizaciji Alke i napadima na tadašnju vlast Mesića i premijera Ivice Račana.