analiza ratovanja

Kotromanović o 'botoksiranom dedeku' Putinu i ruskoj strategiji: Do sada je bio blues, a odsad će svirati heavy metal bez pardona

02.03.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović u razgovoru s RTL-ovim Andrijom Jarkom komentirao je rusku invaziju Ukrajine koja je ušla u sedmi dan

"Ukrajinu čekaju teški dani u dugi besani noći. U ruskoj doktrini ratovanja operacija ekvivalentna ovoj se planira u 15-ak dana, sad smo na polovici. Vidjeli smo stanje na bojišnici. Situacija je sve napetija i teža i teža za ukrajinske snage. Stanje je komplicirano, pali su neki gradovi, vidjeli smo da su ruske snage penetrirale skoro 100 kilometara u područje Ukrajine, takvo je slično stanje oko regije Donbas. Tamo su razbijene najbolje ukrajinske snage. Harkiv će teško biti zauzeti, ali će vjerojatno blokirati grad i pokušati odsjeći snage koje će kasnije sustavnu ništavati korak po korak", kazao je Kotromanović.

Komentirao je i Putinovu strategiju ratovanja.

"Oni su promijenili taktiku u prvih 7 dana. To je bio ulazak s lakim oklopnim snagama u određene dijelove svih gradova gdje su ukrajinske snage uspješno odbile to. Mislim da su precijenili sebe i podcijenili ukrajinske snage. Bio je ruski blues, a sada će svirati teški heavy metal da će bez pardona uključiti sve snage što imaju. Lupat će prednju crtu ili tamo gdje misle da je ukrajinska obrana svim sredstvima", kazao je Kotromanović.

Centar Harkiva nakon ruskog granatiranja Izvor: EPA / Autor: UKRAINE STATE EMERGENCY PRESS SE

Osvrnuo se i na to kako da Ukrajinci dronovima ili RPG-om napasti veliku rusku kolonu koja ide prema Kijevu.

"Što znači čekati kolonu 100-injak ili 200 tenkova i transportera... Ukrajinske zračne snage su neutralizirane, Rusi imaju sustav S-400. Moguće da je bilo manjih pojedinačnih zasjeda ili napada na tu skupinu, ali to je ogromna kolona i nemoguće ju je zaustaviti bez adekvatne snage koju Ukrajina nema. Doći će bez problema do Kijeva, dio snaga će iskoristiti za blokadu. Blokiraju dio prema zapadu, ostavljen je istočni dio prema Donbasu. Do sada nitko nije osvojio grad s tri milijuna stanovnika, Rusi će ga pokušati okružiti, stvoriti pregovaračke pozicije za pregovore i ne vidim dugoročno da se ukrajinske snage mogu održati. Vidjet ćemo u danima ispred nas da će kao domino efekt početi padati gradovi", kazao je Kotromanović.

  • +4
Konvoj ruske vojske na putu prema Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: Maxar Technologies/ AFP / AFP / Profimedia

Na pitanje hoće li Rusi uništavati Kijev kao Čečeniju, Kotromanović je kazao da će Rusi ići bez kompromisa.

"Pokušat će silom uzeti što im se nudi. Ne znam jeste popratili izjavu Šojgua koji je rekao da će ruska vojska nastaviti s ofenzivnim djelovanjima dok ne postignu vojne ciljeve. Nema rezervi, ići će do kraja", kazao je Kotromanović.

Na pitanje da je on ukrajinski ministar obrane bi li tražio MIG-ove ili Stingere, Kotromanović je rekao: "Vidio sam da je Selak genijalno komentirao odnos zračnih snaga. To je pouka i za nas, protuoklop srednjeg i kratkog dometa, PZO srednjeg dometa, i obećana pomoć, to su tlapnje političara koji ne kuže što se dešava na terenu. Ako Zapad ne ubaci sredstva za protuoklopnu borbu, to će ići brže nego što mislimo jer neće imati sredstava da se obrane. Imaju lance opskrbe osigurane od Bjelorusije, Krima, sa svih strana", kazao je.

Komentirao je i hoće li Putin koristiti nuklearno oružje.

"Do jučer bi se kladio da neće Rusi napasti Ukrajinu, ali tko može garantirati da botoksirani dedek neće to napraviti. Nadam se da neće. Jedno dugme je po meni početak kraja svijeta. Ne želim razmišljati o tome", kazao je Kotromanović za RTL.