PRESUDA MILUTINOVIĆU

Kosovski predsjednik ima povjerenje u haški sud

26.02.2009 u 23:09

Bionic
Reading

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je u četvrtak kako 'ima puno povjerenje' u prvostupanjsku presudu Haaškog suda (ICTY) kojom je bivši srbijanski predsjednik oslobođen optužaba za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu

'Naravno da smo sve vrijeme imali puno povjerenje u presude međunarodnog suda', rekao je Sejdiu na novinarski upit da komentira haaško oslobađanje Milutinovića, na zajedničkoj konferenciji za tisak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu.

Clinton se prije toga sastala sa Sejdiuom i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i u toj je prigodi izrazila 'snažnu potporu' nove američke administracije razvoju Kosovu kao neovisne, demokratske i multietničke države. 'Strašni zločini, zločini protiv čovječnosti, počinjeni su na Kosovu, u BiH i u Hrvatskoj' u ratovima na jugoistoku Europe 90-ih godina, kazao je Sejdiu. 'Te zločine su počinili ljudi koji su vodili politiku u to vrijeme', dodao je.

Haaški je sud utvrdio da Milutinović nije imao ovlasti nad srbijanskom kampanjom protiv Albanaca na Kosovu 1999., već je vlast nadzirao Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik SR Jugoslavije, kojemu je suđenje u Den Haagu prekinula smrt 2006. ICTY je petoricu Milutinovićevih suoptuženika za zločine na Kosovu 1999. osudio s 15 do 22 godine zatvora.

Sejdiu i Thaci pozvani su u posjet Washingtonu samo nekoliko dana nakon proslave prve obljetnice neovisnosti Kosova, čime je nova vlada Baracka Obame potvrdila nastavak snažne američke potpore mladoj državi. Za osamostaljenje i međunarodno priznanje Kosova odlučno se zauzimala bivša vlada Georgea W. Busha.
'SAD stoji uz Kosovo i nastavit će suradnju s njim. SAD pozdravlja činjenicu da je do danas Kosovo priznalo 55 zemalja te ohrabruje druge zemlje da podupru demokratsko i multietničko Kosovo', kazala je Clinton na konferenciji za tisak.

Sejdiu je rekao da su 'oduševljeni što im je potvrđeno da SAD nastavlja podupirati Kosovo'. Dodao je kako kosovsko vodstvo i narod 'vjeruju predsjedniku Obami, državnoj tajnici Clinton i američkom narodu' da će uvijek biti uz Kosovo.

Posebno je istaknuo da Kosovo zanima članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Naglasio je da je puno učinjeno na Kosovu u proteklih godinu dana za razvoj demokracije i izgradnju institucija te da Kosovo danas ima demokratsku, multietničku i učinkovitu vladu. Thaci je izrazio nadu da će Kosovo uskoro postati članom Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.