izvanredna sjednica

Kosovo rezolucijom onemogućilo referendum o Ustavu Srbije na svom teritoriju

15.01.2022 u 18:12

Bionic
Reading

Kosovski parlament u subotu je na izvanrednoj sjednici prihvatio rezoluciju kojom se na teritoriju Kosova onemogućava održavanje referenduma za izmjenu Ustava Srbije oglušivši se o poziv zemalja Kvinte i EU-a da se kosovskim Srbima omogući glasanje

Zastupnici Srpske liste (SL), koja u parlamentu ima zajamčenih 10 zastupničkih mandata srpske zajednice, napustili su sjednicu.

Čelnik zastupničke skupine SL-a Igor Simić nazvao je raspravu "farsom" i ocijenio da je "odluka da se Srbima zabrani glasanje na referendumu" o promjenama Ustava Srbije "već donesena".

Rezolucija koju je predložio kosovski premijer Albin Kurti, na izvanrednoj sjednici prihvaćena je sa 76 glasova.

Jedinstveno stajalište Skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu "narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova" što je "u suprotnosti s Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim standardima", stoji u rezoluciji, kako prenosi Radio Slobodna Europa iz Prištine.

Rezolucijom se od kosovske vlade traži da poduzme "neophodne radnje" kako bi se "spriječilo kršenje suvereniteta i ustavnog poretka Kosova".

Građani Srbije izlaze u nedjelju na referendum o promjenama Ustava koje trebaju ojačati neovisnost i učinkovitost sudske vlasti, što je preduvjet za reforme u eurointegracijskom procesu.

Zemlje Kvinte (Francuska, Italija, Njemačka, Sjedinjene Države, Velika Britanija), vide referendum kao "ključni korak u jačanju neoavisnosti pravosuđa i unaprjeđenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji" i u zajedničkom priopćenju su u petak ohrabrile građane Srbije da glasaju, jer će reforme biti "korak naprijed u usklađivanju Srbije sa standardima EU koji će podržati proces pristupanja Srbije" Uniji.

Istodobno, Kvinta i EU pozvale su u priopćenju vladu Kosova "da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu s ustaljenom praksom“.

Zapljena izbornog materijala

Vlasti u Prištini inzistiraju da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni te međunarodno pravo i međunarodna praksa, "ne priznaju pravo jedne države da održi referendum na suverenom teritoriju druge države".

U međuvremenu, dva kamiona s glasačkim listićima za referendum zadržana su u petak navečer na prijelazu Merdare, a Kosovska policija (KP) priopćila je kako sumnja da će "taj materijal biti korišten" na Kosovu za održavanje referenduma Srbije o promjeni Ustava.

Vozači kamiona i dužnosnici u pratnji su privedeni, a beogradski mediji javili su da su se u subotu vratili u Beograd.

Predsjednik parlamentarnog odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun ocijenio je da je "za prištinske institucije najvažnije da onemoguće bilo kakvo, makar i simbolično prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji".

"Ono sto me plaši je ponašanje Organizacije za europsku suradnju i sigurnost", rekao je Drecun upitavši "kako je moguće" da se predstavnici OESS-a nisu pojavili "da preuzmu materijal" za referendum.

Građani Kosova, po Ustavu Srbije, sudjeluju na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Srbiji i ta je praksa dosad važila, a izborni proces provodile su lokalne vlasti pod nadzorom OESS-a.

Zemlje Kvinte i EU u priopćenju u petak pozvale su OESS da omogući "prikupljanje glasačkih listića birača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu (...) u skladu s ustaljenom praksom“.