NOVO ZAHLAĐENJE

Kosovo rastavilo Josipovića i Nikolića

29.05.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović neće sudjelovati na regionalnom summitu u Ohridu krajem tjedna na koji domaćin Makedonija nije pozvala Kosovo zbog protivljenja Srbije, jer smatra da bi cilj takvih skupova trebalo biti uključivanje svih zemalja u regionalnu suradnju, doznaje se u srijedu u Uredu predsjednika

'Predsjednik Josipović smatra da je cilj regionalnih okupljanja suradnja i uključivanje svih u suradnju u regiji', kažu na Pantovčaku. 'Hrvatska ostaje privržena politici regionalne suradnje, solidarnosti i potpune potpore svim zemljama u regiji u njihovim procesima napredovanja prema članstvu u EU', ističu u Uredu predsjednika.

Godišnji summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održat će se 1. i 2. lipnja u Ohridu i okupit će čelnike zemalja s Balkana i iz jugoistočne Europe. Makedonija, koja je priznala nezavisnost Kosova 2008., objasnila je kako nije u mogućnosti pozvati zemlju koja ne pripada tom regionalnom forumu 'bez pristanka svih zemalja članica'.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručili su kako još nije odlučeno hoće li šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić sudjelovati na ministarskom sastanku SEECP-a koji se uoči summita održava u petak.

Hrvatska je u ožujku 2008. priznala neovisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja članica SEECP-a - Srbija, Grčka, Rumunjska, Moldavija i BiH nije priznalo status Kosova kao neovisne države.

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na summit zbog protivljenja Srbije što proturječi nedavnom napretku između Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU-a.

'Sudjelovanje Republike Kosovo na summitu spriječile su Srbija i BiH. To je suprotno načelima dobrosusjedstva koji su preduvjet integracije' u EU, rekao je glasnogovornik kosovskog predsjedništva Arber Vlaahiu.

Nezadovoljan odlukom Makedonije predsjednik Albanije Bujar Nishani također je odbio sudjelovati na summitu.

SEECP je osnovan 1996. radi jačanja suradnje među članicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proeuropskih snaga u regiji te približavanja zemalja sudionica europskim i euroatlantskim integracijama.

Zemlje članice Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.