SRBI KAMEN SMUTNJE

Kosovo raspustilo parlament, slijede prijevremeni izbori

06.05.2014 u 18:01

Bionic
Reading

Čelnici glavnih kosovskih stranaka odlučili su u utorak raspustiti parlament i 8. lipnja održati prijevremene izbore jer su srpski zastupnici nedolaskom spriječili glasanje o stvaranju državne vojske

Zapadni prijatelji Kosova koji su ga 2008. priznali, nisu htjeli da se odmah osniva vojska zbog straha da bi to poslalo pogrešnu poruku i Srbiji i etničkim Srbima kojih je na Kosovu oko stotinu tisuća.

Parlament je trebao glasati u ponedjeljak, ali kosovski ustav određuje da moraju glasati dvije trećine svih zastupnika, kao i dvije trećine manjinskih.

Premijer Hashim Thaci rekao je da su se čelnici najvećih političkih stranaka u načelu dogovorili da izbori umjesto u studenome budu 8. lipnja, te da se parlament raspušta od srijede.

Isa Mustafa, čelnik glavne oporbene stranke Demokratske lige kosova (LDK) rekao je nakon sastanka s predsjednicom države Atifete Jahjagom: "Parlament više ne funkcionira. Za izbore je najbolji termin početka lipnja".

Kosovo već ima začetak vojske - lako naoružane Kosovske sigurnosne snage od 2500 ljudi. Nova bi vojska morala surađivati s NATO-ovim snagama od pet tisuća vojnika koji su već na Kosovu.