TERORISTIČKA AKCIJA

Kosovo osudilo umješanost svojih državljana u sukob u Kumanovu

11.05.2015 u 21:34

Bionic
Reading

Trideset Albanaca, većinom s Kosova, optuženo je u ponedjeljak u Makedoniji za terorizam, nakon sukoba između policije i naoružane skupine u Kumanovu tijekom vikenda

Deseci uništenih kuća, fasade spaljene i oštećene u napadima iz teškog oružja i iz strojnica, svjedoče o silini sukoba u četvrti s većinskim albanskim stanovništvom u kojemu se smjestila naoružana skupina koju makedonske vlasti iznačavaju kao terorističku.

Sukobi u kojima su ubijene 22 osobe - osam policajaca i 14 članova naoružane skupine, potaknuli su zabrinutost NATO-a i EU-a te podsjetili na sličan sukob iz 2001. i šestomjesečne borbe između makedonskih vojnih snaga i albanskih pobunjenika, koji su se tada pobunili tražeći veća prava i zastupljenost u političkom i društvenom životu zemlje.

Trideset Albanaca uhićenih tijekom sukoba optuženo je za terorizam i za ugrožavanje ustavnoga poretka i sigurnosti, a neke među njima optužnica tereti i za ilegalno posjedovanje oružja i eksploziva, stoji u priopćenju državnog odvjetništva.

Među privedenima je 18 kosovskih Albanaca, 11 makedonskih Albanaca i jedan albanski državljanin koji živi u Njemačkoj

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski u nedjelju je nakon završetka operacije u Kumanovu rekao da su petorica čelnika naoružane skupine Albanci s Kosova.

Kosovo je 'osudilo svaku umiješanost' svojih državljana u sukobe, navodeći da im je cilj bio 'destabilizirati Kosovo i susjedne zemlje'. Sukobi su se dogodili usred snažne političke krize u zemlji, kandidatkinje za pridruženje EU-u već deset godina.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u ponedjeljak je novinarima kazao da 'takav napad ne može i neće odvratiti pozornost s vrlo ozbiljnog političkog stanja' u zemlji. Istaknuo je da se to što se u zemlji dogodilo ne bi trebalo koristiti da se stvari dodatno zakompliciraju niti za poticanje etničkih napetosti.