OPORBA: NE BRZAJTE

Kosor u Saboru brani izmjene Ustava

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.10.2009 14:28
  • Objavljeno 14.10.2009 u 11:48
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu pokretanja ustavnih promjena, na temelju vladina nacrta, a premijerka Jadranka Kosor uvodno je naglasila da je riječ o izmjenama nužnim za dovršetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU

'Sigurna sam da će svi poslovi koje još moramo obaviti biti obavljeni na vrijeme i da ćemo na proljeće moći reći da je sve završeno i tada očekujem utvrđivanje datuma ulaska Hrvatske u EU', rekla je Kosor.

Podsjetila je da je nacrt izmjena koji je pred zastupnicima izradila vladina radna skupina na čelu s potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, a da su u skupini bili vodeći stručnjaci s područja ustavnog prava.

Milanović: Ne brzajte

Zoran Milanović, šef SDP-a, najavio je da će i njegova strankauputiti svoj prijedlog u proceduru te apelirao da se s postupkom nebrza jer se za taj ozbiljan posao može odvojiti nekoliko mjeseci.


Izvijestila je i da se početkom tjedna sastala s predstavnicima parlamentarnih stranaka, koji su, kaže, pokazali spremnost na dijalog o ustavnim promjenama. 'Dijalog je u ovom poslu više nego nužan, jer je riječ o izmjeni Ustava, što je posao od nacionalnog interesa', ocijenila je Kosor.

Naglasila je da nije neobično da zemlja kandidat za EU mijenja Ustav, navodeći da su to učinile gotovo sve zemlje koje su ušle u EU, a neke i po nekoliko puta. Iznoseći vladin prijedlog ustavnih promjena, Kosor je ponovila da se predlaže da se na referendumu o ulasku Hrvatske u EU odlučuje većinom birača koji su glasovali u Hrvatskoj, uz uvjet da mu je pristupila većina od ukupnog broja birača.

Naglasila je, međutim, da je Vlada otvorena za razgovor o referendumu. 'Referendum je apsolutno otvoren za raspravu. Jučer su na Odboru za Ustav izneseni novi prijedlozi, jedan je iznio i sam predsjednik Odbora i oko toga će sigurno biti puno rasprave i vjerujem da ćete na kraju donijeti dobru odluku', poručila je Kosor.

Blaže uvjete vlada je predvidjela i za slanje pripadnika Oružanih snaga RH izvan granica Hrvatske, o čemu bi Sabor odlučivao kvalificiranom umjesto dvotrećinskom većinom. Vlada predlaže i da se Ustavom omogući izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih članica nakon ulaska Hrvatske u EU, a predvidjela je i mogućnost potpisivanja takvih ugovora sa zemljama izvan EU.

Ustavom bi se utvrdilo obvezno i svima dostupno opće obrazovanje, potpuna neovisnost Hrvatske narodne banke (HNB) i Državne revizije, kao i neovisan izbor sudaca i pravosudnih dužnosnika. Utvrdilo bi se i da nema zastare za kaznena djela u pretvorbi i privatizaciji.

Premijerka Kosor objasnila je da je riječ o kaznenim djelima koja javnost smatra iznimno teškima pa je, kaže, opravdana uskrata instituta zastare, naročito kad se u obzir uzmu okolnosti u kojima su ta djela počinjena.

Vlada je predvidjela da se u Izvorišne osnove Ustava vrate bošnjačka i slovenska nacionalna manjina, a premijerka Kosor je kazala kako nema ništa protiv da u Preambulu uđu i sve 22 manjine.

Zastupnici će danas raspraviti vladin nacrt ustavnih promjena, ali o njemu neće glasovati, nego će on u proceduri pričekati najavljeni zajednički prijedlog oporbenih klubova, o kojemu će se odvojeno raspravljati na plenarnoj sjednici. Nakon glasovanja o jednom i drugom prijedlogu, stranke će osnovati zajedničku radnu skupinu koja bi trebala utvrditi konačni prijedlog ustavnih promjena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi