IPAK JEDNOGLASNA PODRŠKA

Kosor u Odboru za vanjsku politiku, HDZ se bunio zbog principa

07.02.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor jednoglasno je izabrana za članicu saborskog Odbora za vanjsku politiku. No iako je dobila potporu svih zastupnika, protiv imenovanja, doduše ne nje osobno, pobunio se HDZ koji smatra da se oko imenovanja člana odbora iz kvote oporbe ipak trebalo pitati tu istu oporbu

Naime, nakon odlaska Ruže Tomašić u Europski parlament, Odbor za vanjsku politiku dulje je vrijeme bio bez jednog člana zbog čega je Odbor za izbor i imenovanja odlučio predložiti da na njezino mjesto dođe Jadranka Kosor. Međutim takav način imenovanja nije se svidio HDZ-u.

'Želim da se u ovom Saboru radi po principima i pravilima. Iz razgovora s kolegom Šimunovićem iz HSP-a dr. Ante Starčević kojoj pripada gospođa Ruža Tomašić doznao sam da s njim nitko nije razgovarao, s najvećim klubom oporbe HDZ-om nitko nije razgovarao. Ovo je mjesto koje pripada oporbi. Mi se sutra možemo dogovoriti da imenovanje bude ovakvo kao što je predloženo, to uopće nije sporno, ali ne možemo prihvatiti da netko, bio to predsjednik kluba najveće stranke u vladajućoj koaliciji, takvo što predloži, i da se imenovanja vrše na takav način', kazao je HDZ-ov Ivan Šuker rekavši kako u HDZ-u nemaju ništa protiv imenovanja Jadranke Kosor, nego da se ovdje radi o principima.

Odgovorio mu je SDSS-ov Milorad Pupovac, inače predsjednik Odbora za vanjsku politiku. 'Ja se slažem da se treba držati principa, ali isto tako pretpostavljam da se slažemo da principe ne treba opstruirati i da odbori zbog opstrukcije tih principa ne bi smjeli, bez obzira na to je li to namjerna ili nenamjerna opstrukcija, bez obzira je li ta opstrukcija rezultat nezainteresiranosti ili nekog drugog razloga, ali odbori moraju djelovati u punom sastavu. Zbog velikog broja aktivnosti zastupnika i zastupnica, često nam se događa da se borimo za kvorum. Iz tog razloga je jako važno da imamo puni sastave odbora', kazao je Pupovac.

Stao je i u obranu Jadranke Kosor. 'Nije moje da ja budem advokat gospođe Kosor, ali jest moje kao zastupnika u Hrvatskom saboru da kažem kako je sramota da bivša premijerka i bivša predsjednica jedne od vodećih hrvatskih političkih stranaka nije članica nijednoga odbora ovoga Sabora. Ne prigovaram nikome ništa, nego govorim samo u ime svoje savjesti i svojeg osjećaja i u ime poštovanja ovoga Sabora', rekao je Pupovac.

Slično razmišlja i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Ljudska dimenzija toga je da doista imamo situaciju bivše premijerke koja nije ni članica nijednog radnog tijela u parlamentu i ako se ovo ne prihvati, ja ću se osobno povući iz jednog radnog tijela i ustupiti to mjesto gospođi, kolegici Kosor kao znak poštovanja prema osobi koja je bila na čelu Vlade', rekao je Lesar.

Šukeru je poručio da shvaća principe i da doista to mjesto u Odboru za vanjsku politiku pripada oporbi, no podsjetio je da se od početka mandata ovoga saziva situacija u oporbenim redovima malo izmijenila.

'U međuvremenu u ovom Saboru nastala su dva nova kluba zastupnika, neke stranke imaju manji broj mandata nego su imali tada kada se taj obračun radio i onda moramo biti korektni do kraja i zatražiti novi obračun svih kvota i vladajuće i oporbene strane. Nadam se da protiv toga nemate ništa jer, ako se ne varam, tada bi Klub HDZ-a izgubio tri ili četiri saborska zastupnika', kazao je Lesar.

U raspravu se na kraju uključio i sam predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Šime Lučin, i podsjetio HDZ da su njegovi zastupnici bili na raspravi na odboru te da su i tada mogli nešto reći. 'Moram priznati da sam bio iznenađen kad sam vidio, ja sam mislio da je to usuglašeno. Činjenica je, gospodine Šuker, ako ćemo sad dobacivati, da ste vi kad ste izbacili gospođu Kosor iz stranke, izbacili je i iz svih odbora. E sad držite ovdje nama principijelne propovjedi. Pa dajte, molim vas. Uopće se tu ne radi o principima', kazao je Lučin.

Kosor: Kad pomislim da je ta mržnja i osveta prema meni gotova, ona opet nabuja

Iako je Šuker ustvrdio da ih smeta sam način imenovanja u Odbor za vanjsku politiku, a ne samo imenovanje Jadranke Kosor, ona to nije tako shvatila. 'Nemam riječi. Ti postupci mojih bivših kolega me zaista ostavljaju bez riječi i zaista mi je teško komentirati. I kad god mislim da je ta mržnja i neka vrsta osvete prema meni gotova, ona ponovno nabuja', kazala je Kosor novinarima u Saboru.

Rekla je kako je ona jedina zastupnica u Saboru koja ne sudjeluje u radu odbora kao članica. 'Taj klub koji je meni sprečavao da sudjelujem u radu ostao je bez četiri mjesta: gospodin Salapić je otišao, mene su izbacili, gospodin Kerum i gospođa Bečić su izišli. To su sve bila mjesta koja su pripadala toj stranci i onda je trebalo doći do nove preraspodjele. Međutim, kako se to nije dogodilo, ja sam ostala jedina zastupnica koja nije dobila mogućnost raditi u odborima, a ima zastupnika koji su, vjerovali ili ne, i u po sedam odbora. Ali, kao što vidite, ne znam što je tome cilj. Meni je u najmanju ruku zanimljivo, i ništa me više ne može iznenaditi, ali da tim ljudima smeta da netko hoće raditi, dakle konkretno ja, a netko neće raditi, ne dolazi u Sabor i prima ovdje plaću... ali to je tako kako jest', rekla je Kosor.