MALA DVORANA DOMA SPORTOVA

Kosor traži ispriku za 'bijeg' iz Sabora 1991.

23.10.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Sabor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pod geslom 'Čuvajmo Hrvatsku' za 1. izbornu jedinicu počeo je danas u Zagrebu hrvatskom himnom i minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje, preminule članove HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana

Predsjednica HDZ-a i Vlade RH Jadranka Kosor na skup je stigla s užim stranačkim vodstvom i u pratnji brojnih ministara predvođenih ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, koji je koordinator za 1. izbornu jedinicu.

Pozvavši još jednom članove HDZ-a na jedinstvo do pobjede na parlamentarnim izborima u prosincu, Jadranka Kosor kazala je kako su oni spremni ispričati se za koju suvišnu riječ ili gestu, ali da bi se oni iz oporbe koji 1991. nisu glasali za samostalnost Hrvatske trebali ispričati i njima i cijelom hrvatskom narodu.

'Bilo bi vrijedno i važno da netko iz te suprotstavljene koalicije katkad iznađe hrabrosti i kaže - oprosti, ispričavam se', rekla je Kosor. Napomenula je da HDZ nije ni očekivao njihovu ispriku, premda bi se, kaže, trebali ispričati i HDZ-u i hrvatskom narodu oni koji su 25. lipnja 1991. pobjegli iz Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Povratak Tuđmanu

Kosor je, uz ostalo, naglasila kako HDZ neće dozvoliti revidiranjepovijesnih činjenica pri čemu se posebno osvrnula na zakon o ništetnostina koji su se, kazala je, svi obrušili, ali koji neće narušitidobrosusjedske odnose za koje se opredijelio još Franjo Tuđman u najtežim trenucima rata. Svojusnagu, rekla je Kosor, HDZ je pokazao i kod izglasavanja tog zakona uSaboru, kada su svi govorili da neće biti kvoruma. Snažna smo ipovijesna stranka i vraćamo se izvornom programu dr. Franje Tuđmana,kazala je, uz ostalo, Kosor.

Kosor je istaknula kako HDZ i danas donosi zakone i čini ono za što oporba nema hrabrosti, a posebno, istaknula je, u beskompromisnoj borbi protiv korupcije.

'Mi smo se tu najviše izložili, mi tu najviše trpimo, imamo najveću štetu i nosimo najveći križ, ali to ćemo izdržati i nećemo odustati jer je to dobro za Hrvatsku', kazala je Kosor ponovivši kako će ustrajati da borba protiv korupcije dođe do svake političke stranke, do svakog pojedinca bez obzira na 'prijetnje i britve'.

Napominjući da je ta borba stigla pred vrata mnogih, ali zasad ne i do onih iz oporbe, dometnula je kako se 'čini kao da su od teflona - ništa ih se ne prima'.

Osvrćući se na SDP-ove tvrdnje da je Zagreb SDP-ova utvrda, Gordan Jandroković je kazao da je SDP od Zagreba napravio 'utvrdu nespososbnosti, neznanja i nepotizma te partijskog kadroviranja'.

Grad Zagreb je sramota SDP-ove vlasti, a ne primjer dobrog vladanja, dodao je.

Upitao je zar netko misli da bi Radimir Čačić i Slavko Linić bili bolji u jačanju investicija od HDZ-a, Milanka Opačić i Željko Jovanović u zaštiti obitelji i socijalnih prava. Da li Ingrid Antićević Marinović i Ranko Ostojić u vladavini prava i nultoj stopi tolerancije na korupciju ili pak Vesna Pusić u vanjskoj politici?

'Zar netko misli da Zoran Milanović i SDP mogu bolje voditi ovu zemlju od Jadranke Kosor?', upitao je Jandroković i istaknuo: 'Pa, naravno da ne mogu'.

'Nećemo se obeshrabriti. Imamo čvrstu i odlučnu ruku predsjednice Jadranke Kosor koja dobro zna što može, hoće i što je ostvarila i zato svi zajedno idemo po nove četiri godine mandata', poručio je Jandroković.