LOŠE SE ŠUŠKA

Kosor: Ne treba nam MMF!

06.09.2010 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da nema potrebe za dolaskom MMF-a u Hrvatsku te da se o tome u Vladi nije razmišljalo

'Nema potrebe da dolazi MMF i nitko u Vladi o tome nikada nije razmišljao niti govorio', kazala je Kosor odgovarajući na pitanja novinara nakon što je posjetila Tvornicu duhana Rovinj u Kanfanaru te obišla gradilište hotela Lone u Rovinju.

Na novinarski upit o medijskim napisima i špekulacijama da bi zbog neodlučnosti u provođenju reformi Hrvatska trebala aranžman s MMF-om, premijerka Kosor je kazala da se loše šuška, a smatra i da nam nije potreban nitko drugi do nas samih.

'Apsolutno nije potreban nitko drugi osim nas samih. Mislim da mi u Hrvatskoj, Vlada prije svega, ali zajedno s čelnicima lokalne zajednice, apsolutno možemo i moramo provesti program gospodarskog oporavka', rekla je Kosor.

Ocijenila je da je program realan, ostvariv te podsjetila da je dobio potporu Svjetske banke i MMF-a te svih vodećih ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj.

Ali, ističe Kosor, za provedbu programa treba malo više snage i odlučnosti svih.

'Bez potpore sindikata, poslodavaca i lokalne zajednice program se neće provesti do kraja. Ali uz tu potporu on će se provesti i Vlada će inzistirati na provedbi tog programa bez ostatka', naglasila je Kosor.

Govoreći o potpisima za referendum o Zakonu o radu (ZOR), ponovila je kako Vlada ima pravo i ne smije se bojati nikoga kada primjerice na temelju zahtjeva parlamenta provjerava potpise za referendum.

'Ne smijemo se nikoga bojati te reći da je bilo nekih nepravilnosti, odnosno da je na popisu bilo i onih koji nisu živi. To ne umanjuje našu odlučnost da se referendum, ako to bude odlučio Sabor, i provede', izjavila je premijerka Kosor, dodajući kako je upravo Vlada ta koja je osigurala 170 milijuna kuna za provedbu referenduma. Prema tome, kako je rekla, 'Vladina stajališta su kristalno jasna premda ih netko stalno hoće zamutiti'.

'U vezi sa ZOR-om želim postići suglasje. Mislim da je moguće i da na tome treba nastaviti raditi. Dobru podlogu imamo, što se tiče procedure, mi smo pokazali potporu, treba ići korak dalje i vratiti sve u provedbu programa gospodarskog oporavka', zaključila je premijerka Kosor.