ZELENO SVJETLO SABORA

Kosor može parafirati sporazum o arbitraži

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 02.11.2009 21:03
  • Objavljeno 02.11.2009 u 19:31
Sabor

Sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Sabor je nakon devet sati rasprave sa 80 glasova za, 45 suzdržanih i osam protiv, izglasao potporu premijerki Jadranki Kosor da stavi svoj potpis na arbitražni sporazum koji je usuglasila s kolegom Pahorom. SDP-ovci su u većini ostali 'aktivno suzdržani', a među nekolicinom onih koji su glasali protiv bio je i Ivo Josipović

SDP je tijekom rasprave bio podijeljen sve do sastanka Kluba zastupnika, kada su se dogovorili da će biti 'aktivno suzdržani' što je šef stranke Zoran Milanović ovako objasnio: 'SDP će biti suzdržan. Aktivno suzdržan, a vi gospodo koji toliko želite u EU, pogledajte na www.google.hr što znači aktivna suzdržanost.'

Milanović: 'HDZ ima stručnjaka koji bi vratio ropstvo u SAD'

Milanović kaže da je ovaj sporazum nepovoljniji od sporazuma 'Rehn 1', jer Hrvatska, a ni Slovenija nemaju pravo sami birati suce za arbitražu. 'Odredba prema kojoj se i Slovenija odriče tog prava toliko je neuobičajena i nepravedna i ne mogu na to pristati.'

Veliko pitanje bila je i većina koja će u Saboru biti potrebna za ratifikaciju sporazuma koja bi trebala biti na dnevnom redu za otprilike dva tjedna. 'Što se tiče većine, to vam dajem u ruke. Znam da imate stručnjaka koji bi, da mu date američki ustav, našao način da vrati ropstvo u Ameriku', rekao je Milanović, misleći pritom na jednog od autora Ustava RH Vladimira Šeksa

Izjava o neprejudiciranju

Sabor je prihvatio i Izjavu o neprejudiciranju, kojom se granica sa Slovenijom ničim neprejudicira, nego se sve stavlja na teret sucima koje će Europskakomisija staviti na listu, s koje će zatim Slovenija i RH birati. Novost je da će Izjava biti podnesena Vijeću EU iSAD-u na uvid i 'svjedočenje' prije ratifikacije u parlamentima. Andrija Hebrang (HDZ) tvrdi da će suci odlučivati prema Međunarodnojkonvenciji o pravu mora, prema kojoj crta razgraničenja ide po srediniSavudrijske vale.
'Koji bi sudac mogao drukčije dosuditi? Nema mogućnosti da se donesedrukčija odluka protiv Konvencije i svoje reputacije', uvjeravao jeHebrang kolege. 

Kosor spremna u srijedu potpisati sporazum

Premijerka Jadranka Kosor zadovoljna je prije svega, jer se ovim sporazumom odvojilo granično pitanje sa Slovenijom od pitanja pregovora za ulazak u EU. Kaže da je spremna staviti svoj potpis na arbitražni sporazum već u srijedu u Stockholmu, kako pišu slovenski mediji da slovenski premijer Borut Pahor planira.

'Rokovi počinju teći tek kad postanemo članica EU', još jednom je ponovila Kosor i istaknula da će se pregovori voditi između dvije članice EU te da Slovenija neće imati privilegije.

Kosor se nada da će sporazum ići na ratifikaciju u parlamente do kraja mjeseca i kaže: 'Ako se ne postigne dvotrećinska većina, znate kakva će nam biti sudbina, a ako bude, onda će biti takva kakvu smo Pahor i ja dogovorili.'

'Neposlušni' SDP-ovci

SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović nije bio 'aktivno suzdržan', nego je jasno i glasno rekao da je - protiv. Na pitanje je li to rekao jer je kandidat za Pantovčak, odgovorio je da ga to pitanje vrijeđa i da je bio protiv jer smatra da je sporazum nepovoljan i da nije u skladu s međunarodnim pravom.

Osim Josipovića, još troje SDP-ovaca rekli su da su protiv: Ivica Pančić, Tanja Vrbat i Zoran Vinković. Protiv sporazuma su bili i IDS-ov Damir Kajin, nezavisni Dragutin Lesar, HSU-ov Silvano Hrelja, HDSSB-ov Boro Grubišić i HSP-ov Daniel Srb

HNS je za ulazak u EU

Vesna Pusić podsjetila je da glasuju o parafiranju tj. davanju izjave o suglasnosti za sporazum koji tek treba biti potvrđen ili ratificiran u Saboru. Bez ratifikacije sporazum ne može stupiti na snagu, a prema izjavi premijerke Kosor, tada će biti potrebna dvotrećinska većina, a ne obična kao danas.

Pusić ističe važnost ulaska u EU koji bi bio ponovno ugrožen da Sabor nije dao potporu Kosor. Navela je primjer napretka luke Kopar i luke Rijeka koji se ne može uspoređivati samo zato jer je luka Kopar u EU.

Kajin i Grubišić protiv sporazuma

IDS-ov Damir Kajin rekao je da je ovo 'uzmi ili ostavi' prijedlog i da ga zanima samo hoće li Hrvatska uspjeti sačuvati svoje more i ono ispod mora. Drugi argument koji je istaknuo je nespremnost Slovenije da vrati Hrvatskoj Svetu Geru ili dug štedišama Ljubljanske banke. Ne sumnja u gospodarsku suradnju sa Slovenijom jer zemlje imaju uzajamne koristi.

HDSSB-ov Boro Grubišić rekao je da Hrvatska vodi defenzivnu politiku na međunarodnom planu od 8. svibnja do danas, od sporazuma Rehn 1 i 2, pa do odustajanja od međunarodnog suda u Hamburgu pa u Haagu. Kaže da Hrvatskoj nedostaje odgovorna i sposobna nacionalna politika i da zbog velikog duga gledamo na fondove EU-a 'kao mačak na vruću kašu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi