OSVRT DRAGE PILSELA

Kosor kao da ne shvaća zašto je Merkel pomela Sanadera!

23.08.2011 u 00:06

Bionic
Reading

To da je Njemačka jaki partner Hrvatske na njezinom putu u EU nije novo, čuli smo to još kada je 2003. godine u Zagrebu bio kancelar Gerhard Schroeder te u dva prethodna dolaska kancelarke Angele Merkel. To što se ta tema ponavlja, uz obavezno i dozlaboga dosadno podsjećanje na vremena idile s kancelarom Helmutom Kohlom i ministrom vanjskih poslova Hansom Dietrichom Genscherom, samo je okvir za pravu poruku - a to je da Jadranka Kosor, izgleda, uopće nije shvatila zašto je Merkel pojasnila Ivi Sanaderu da je suvišan te da njezina vlada nije gotovo ništa ozbiljno napravila za jačanje gospodarske suradnje s Njemačkom

'Hrvatska je napravila hrabre korake na suzbijanju korupcije, a upravo su pravna sigurnost i transparentnost vrlo važni za jačanje i razvoj gospodarske suradnje dviju zemalja. Pritom će puno toga ovisiti o Hrvatskoj, no njemački investitori su pripravni, čekaju. Spremni smo ih poduprijeti jer Njemačka ima kontinuirani interes za dobre odnose i gospodarsku suradnju s Hrvatskom', rekla je Angela Merkel nakon jučerašnjeg sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor. Pojasnila je da je poduzetnička atmosfera za Nijemca najvažnija te je dodala da će, ako se to ispuni, rasti i povjerenje u Hrvatsku te suradnja dviju zemalja.

Precizna konstatacija našega kolege koji je bio na susretu njemačke kancelarke i hrvatske premijerke može se kazati i ovako: 'Izrečeno je puno zgodnih riječi zbog završetka pregovora i provedenih reformi, ali je prava poruka ta da se reforme moraju nastaviti te da za jačanje gospodarske suradnje između Njemačke i Hrvatske treba jačati transparentnost i pravnu sigurnost, kojih, dakako, nema u odgovarajućoj i za njemačku perspektivu prihvatljivoj mjeri.'

Ili da to kažemo ovako: može Jadranka Kosor tepati njemačkoj kolegici koliko hoće (nazvala ju je 'Draga Angela'), ali dobro, možda to njoj više i nije tako važno jer ankete govore da gubi izbore, a praksa je u HDZ-u, pak, da će uskoro i ona doživjeti sudbinu Ive Sanadera kojeg HDZ-ovci više ne poznaju. No, poruka njemačke kancelarke hrvatskim političarima i gospodarstvenicima bila je više nego jasna - nužni su preduvjeti kako bi Nijemci ulagali u našu zemlju. Preduvjeti su, naravno, nužni i da bilo tko ozbiljan ovdje dođe ulagati, ma što Domagoj Ivan Milošević mislio o tomu.

'Svi uvjeti moraju biti transparentni, moraju se održavati javni natječaji, mora postojati pravna sigurnost. To je za Nijemca najvažnije. Ako se to ispuni, rast će i povjerenje u Hrvatsku te će rasti suradnja', rekla je Merkel. Govoreći o njemačko-hrvatskim odnosima, Merkel je više puta istaknula pitanje njihova gospodarskog segmenta. 'Mnogo će toga ovisiti o tome kako će teći gospodarski razvitak. Vidimo da je Hrvatska poduzela dobre napore kako bi izišla iz gospodarske krize. Stoga su njemački investicijski partneri spremni', rekla je kancelarka najavljujući nastavak konkretnih razgovora o ulaganjima najesen.

Njemačka nam je jedan od najvažnijih vanjskotrgovačkih partnera, također vodi i po izravnim ulaganjima, turističkim posjetima, financijskoj i bankovnoj suradnji te tehničkom razvoju. Njemačka je, nakon Italije, drugi po veličini trgovinski partner Hrvatske s ukupnim iznosom od oko 2,6 milijarda eura. Mjereći po izravnim inozemnim ulaganjima, Njemačka među inozemnim partnerima Hrvatske zauzima treće mjesto, iza Austrije i Nizozemske. No, Berlinu to očito nije dovoljno jer Hrvatska još nije akceptabilno sigurna zemlja, kazano je na čvenku u Vladi - a nije ni transparentna.

Po tonu nastupa Angele Merkel pred premijerkom, ali i pred šefom države kojeg je također malo ispravila (predsjednik Ivo Josipović bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke ocijenio je 'odličnima', dok je njemačka kancelarka bila malo realnije i kazala da su 'zaista dobri', ali ne i savršeni), reklo bi se da je šefica njemačke vlade nastupila opreznije. Nije željela biti iskorištena kao 2007. kada je Sanader, možda i s njezinom privolom, mahao njome u svojoj predizbornoj kampanji, što je kancelarka dobro pamtila sve do onog sudbonosnog, kaže se, telefonskog razgovora kada mu je priopćila da je nađeno prilično puno toga što ne govori baš u prilog ideje da nastavi voditi hrvatsku vladu, pa je s Jadrankom Kosor ostavila određeni prostor rezerviranosti i opreza.

Zna Merkel da šefove vlada u Hrvatskoj može pogurati prema gore, ali i prema dole. Ovoga puta je ostavila Jadranki Kosor da sama odluči kamo želi biti maknuta, bolje rečeno, kamo se usmjerila. Više od dvije godine mandata su više nego dovoljno vremena da se pokaže koliko se cijeni partnera, vuče li ga se za nos, uspostavlja li se odnos poštovanja, povjerenja i istinske zahvalnosti.

A čini se da Jadranka Kosor ne samo što nije shvatila koliko je Njemačka važna i nama sklona zemlja, toliko da nam pomaže da puni zatvore (pardon, pritvore) kojekakvim hohštaplerima i prevarantima, već ne shvaća (jer to ona nema u svom mentalnom i političkom habitusu) što u Njemačkoj i u EU-u znači pojam 'pouzdanost': to je kada ti se posudi auto, a ti ga moraš vratiti neokaljan i čist. Eh, tu smo! Berlin je Zagrebu dao metlu u ruke i pokazao kako se ona koristi. Dapače, spreman mu je dati i usisavač. A gospoda iz Banskih dvora pružaju prljavu i smrdljivu kuhinjsku krpu.