ANALIZA GOVORA

'Kosor fali kućnog odgoja, Milanovićev govor suzdržan'

05.12.2011 u 17:03

Bionic
Reading

Dok je govor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor obilježio izostanak čestitke, čime je pokazala nedostatak političke kulture, obraćanje izbornog pobjednika Zorana Milanovića bilo je previše suzdržano, na mahove nespretno, a, prema ocjenama nekih stručnjaka, bilo je i impotentno

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata parlamentarnih izbora za sedmi saziv Hrvatskog sabora nacija je iščekivala obraćanje bivše premijerke i budućeg premijera, no dobili su govor pun negativizma, upiranja prstom, prozivanja, a s druge strane govor pobjednika koji nije zvučao kako takav. Mirela Španjol Marković stručnjakinja za retoriku, govor Zorana Milanovića ocijenila je demokratskim i dostojanstvenim, no presuzdržanim.

'Recept za dobar govor je 15 dekagrama osmijeha i 40 dekagrama entuzijazma. On je zaista bio suzdržan, iako je dobro što je pohvalio i bivšu vladu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. To je iskorak u političkoj komunikaciji i u potpunoj suprotnosti s govorom Jadranke Kosor', ocijenila je Španjol Marković.

No Milanovićev govor imao je niz mana, previše je koristio riječ povjerenje, kada je to povjerenje birača već dobio. Španjol Marković kaže kako se na mahove nije iz govora i atmosfera u stožerima dalo zaključiti tko je pobjednik, a tko gubitnik. 'Sva četvorica čelnika Kukuriku koalicije izgledala su dosta zabrinuto, kao da su se prije toga posvađali. U prvom trenutku sam se pitala jesu li dobili izbore ili ne. Možda su nastojali ne pretjerati s euforijom, ali su otišli u drugu krajnost pa je izgledalo kao HDZ-ovci dobili, a oni izgubili', dodaje. Milanović je, smatra, u govoru dao preveliki kredibilitet svojom suparnicima. 'Stalno se udvarao. Mnoge su se moje kolege složile da se služio impotentnom retorikom', rekla je stručnjakinja za retoriku.

S druge strane, govor Jadranke Kosor za početak je iznenadio tajmingom. Naime, govor je održala prije privremenih rezultata DIP-a, koji su objavljeni u ponoć, što nije u skladu s dosadašnjom praksom. No i time je poslala poruku. 'Govor je trajao iznenađujuće dugo, nije bio niti najavljen niti planiran prije ponoći, no ona se dohvatila mikrofona prije i htjela je riješiti napetost i govoriti prije Milanovića', kaže Španjol Marković.

Govor Jadranke Kosor bio je napadački, tražila je stalno zajedničkog neprijatelja i krivce za loše rezultate, no nismo mogli čuti priznanje za vlastite pogreške. 'Sve svodi na argumentum ad misericordia, tj. prikazivanje žrtvom. Govor nije bio strukturiran, nije imao glavu i rep, stalno je išla prema kraju, a nikako da završi, to je antiklimaks', kaže stručnjakinja za retoriku i zaključuje kako bi čestitka pobjedniku bila minimum političke kulture, ali i pokazatelj da je dostojanstven gubitnik.

Ono što nisu rekli u govorima, rekli su govorom tijela. Ljiljana Buhač stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju i govor tijela, kaže kako se predsjednica HDZ-a trudila ostaviti samouvjeren dojam, no nije joj pošlo za rukom. 'Podizala je samopouzdanje samoj sebi i publici. Pokušavala se osmjehivati, no teško je disala, često je gutala slinu, ramena joj nisu pratila riječi', kaže Buhač, koju je govor Jadranke Kosor podsjećao na posljednji predizborni skup HDZ-a. 'Optuživala je druge za neuspjeh i nije čestitala pobjednicima. To je nedostatak kućnog odgoja i ući će u političku antologiju. Ostavila bi puno bolji dojam da je čestitala i da ih je nazvala suparnicima, a ne neprijateljima', kaže Buhač.

U otužnu atmosferu uklopili su se i ostali HDZ-ovci, posebice Darko Milinović i Vladimir Šeks, koji je čak i suzu pustio. 'Pljeskali su kada im je Martina Banić davala znak. Valjda su se cijelu noć zajedno tješili', rekla je Buhač

Zoranu Milanoviću je pak zamjerila dvije stvari: zahvalio je onima koji su glasali za njih, a onima koji nisu poručio kako će biti i njihova vlada. Uz to je za svoje koalicijske partnere rekao da su 'dosada dobro surađivali'. 'To je nespretna poruka i time je otvorio vrata sukobima unutar koalicije. Improvizirao je, a ako se ne bude pripremao, imat će ovakva klizanja koja će javnost tumačiti na svoj način', smatra Buhač.

Čelnici Kukuriku koalicije često su se sinoć tapšali i grlili, što je Buhač protumačila kako davanje motivacije s obzirom na stanje u Hrvatskoj. 'To može biti i lažni privid jedinstva, no vidi se na njima da se moraju uhvatiti u koštac s problemima', zaključila je Buhač

Nadeždu Čačinović profesoricu filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, izborni rezultati najvećih političkih opcija nisu začudili. No rezultat Lesarovih laburista je iznenađujući, kao i potonuće nekih drugih stranaka. 'HDZ je uspio održati temeljnu jezgru birača koji su uvijek HDZ smatrali jedinom državotvornom strankom.

Kosor se predstavlja žrtvom konstantno ponavljajući kako izborna utrka nije bila ravnopravna', kaže Čačinović i dodaje kako bi nova vlast mogla imati problema samim time što je koalicija. Pohvalila je nastup Ruže Tomašić i don Ivan Grubišića, koji je svojim porukama 'moralizirao politiku'.