PICULA O GUBITKU IZBORA

'Kosor dijeli Račanovu političku sudbinu'

03.10.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Predviđajući poraz HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima, bivši ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik SDP-a Tonino Picula izjavio je da premijerka Jadranka Kosor dijeli političku sudbinu s bivšim premijerom Ivicom Račanom

'Na određen način Kosor ima istu političku sudbinu u ovom trenutku (kao bivši premijer Ivica Račan) - oboje su obavili vrlo važne zadaće na području EU-a u posljednjih nekoliko mjeseci svojih mandata i potom izgubili na parlamentarnim izborima', rekao je Picula za SETimes, aludirajući na predstojeće izbore u prosincu.

Picula je istaknuo da nijedna zemlja kandidatkinja nije bila u situaciji s kakvom se Hrvatska trenutačno suočava. Tijekom protekle godine, u konačnim fazama pridruživanja EU, vladajuća stranka bila je predmetom brojnih afera.

Počevši od 2009. godine, vlasti su otkrile jedan od najvećih skandala pronevjere u zemlji. Osam osoba uhićeno je na temelju sumnje da su zlorabile 54 milijuna eura od lokalnog proizvođača hrane Podravke. Među optuženima je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je podnio ostavku tijekom tog skandala, piše SETimes.

Picula je bio iznenađen činjenicom da hrvatski mediji nisu puno izvješćivali o nedavnom posjetu poljskog premijera Donalda Tuska, koji je u Zagreb donio Nacrt ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

'Mislim da je to pokazatelj stanja u kojem se nalazimo, ali sam također prilično siguran i nadam se da je ova javna arogancija i nezainteresiranost usmjerena na sadašnju vladu, a ne na sam EU', rekao je Picula.

SETimes, čiji je sponzor Američko zapovjedništvo u Europi - združeno vojno zapovjedništvo odgovorno za operacije SAD-a u 52 zemlje - podsjeća da će ugovor o pridruživanju biti potpisan u prosincu, čime će se Hrvatskoj otvoriti put da postane punopravna članica EU-a 2013. godine.

'Kada se Hrvatska pridruži EU, to će biti važna injekcija optimizma i povjerenja glede budućnosti EU', izjavio je Tusk u Zagrebu, dok je premijerka Kosor rekla da je dobivanjem Nacrta ugovora o pridruživanju EU Hrvatska konačno postigla svoj strateški i povijesni cilj.