ŽALOSNA ZBOG BRANITELJA

Kosor: Da sam ja ministrica, Glavašević bi se ispričao

22.10.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjih neugodnih scena na prosvjedu branitelja danas se situacija primirila iako branitelji ne odustaju od ostanka pred Ministarstvom branitelja sve dok ostavke ne podnesu ministar Predrag Matić, njegova zamjenica Vesna Nađ te njegov pomoćnik Bojan Glavašević. Upravo je on jučer i iz prve ruke doživio nezadovoljstvo branitelja, koji su ga polili vodom i naguravali. Kako riješiti užarenu situaciju pred ministarstvom branitelja, upitali smo i bivšu premijerku i ministricu branitelja Jadranku Kosor

Iako prosvjed branitelja pred resornim ministarstvom traje već dva dana, još uvijek nije sasvim jasno koji je bio povod za njihovo okupljanje. Čini se da je kap koja je prelila čašu bila izjava pomoćnika ministra Bojana Glavaševića koji je nedavno rekao da među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema ni pojave PTSP-a.

Međutim, prosvjednici kažu da su već dulje vrijeme nezadovoljni odnosom ministra Matića i njegovih suradnika prema hrvatskim braniteljima, a uz to mu zamjeraju to što, prema njihovim tvrdnjama, nastoji izjednačiti branitelje i agresore na Hrvatsku. Stoga su zatražili da se smijeni i ministra, ali i njegovu zamjenicu te pomoćnika Bojana Glavaševića. Upravo se Glavašević jučer našao u vrlo neugodnoj situaciji kada su ga neki prosvjednici polili vodom i naguravali.

'Ne mogu vam opisati koliko sam žalosna, tužna, nesretna i užasno zabrinuta zbog ovoga što se događa. Ne mogu razabrati što je povod za tako energično prosvjedovanje i prijetnje da će se ondje ostati do daljnjeg. Ako je povod izjava Bojana Glavaševića, ona je krajnje nespretna. Morali su i Glavašević i Matić znati da će ta izjava izazvati lavinu nezadovoljstva, ona na kraju nije ni utemeljena. Kao ministrica bih inzistirala na tome da se moj pomoćnik ispriča, da pozove predstavnike braniteljskih udruga i da im objasni u kojim okolnostima je nešto rekao i da im objasni da nije mislio uvrijediti hrvatske branitelje', prokomentirala je za tportal bivša premijerka i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

No iako shvaća kako bi Glavaševićeva izjava mogla biti povod nezadovoljstvu, Kosor smatra da bi se trebalo uvažavati i to da je ministar Matić i sam branitelj, ali i da je Bojan Glavašević sin hrvatskog branitelja koji je masakriran na Ovčari, zbog čega, kaže, zaslužuje i da mu se neki propusti oproste ako se ispriča.

Kao drugi razlog prosvjeda branitelji navode nebrigu ministarstva i smanjivanje njihovih prava. 'Ja nisam vidjela da se negdje ta prava ugrožavaju. Naravno, kad bi to bilo tako, onda bi to zahtijevalo ispriku, međutim ministar Matić kaže jučer da se ta prava neće dirati i da se neće mijenjati zakon. To bi trebalo biti dovoljno za smirivanje situacije', kaže Kosor.

Ministar branitelja Predrag Matić ostavku zasad ne misli dati, odnosno kazao je da će je dati ako čelnici udruga sakupe 250 tisuća potpisa branitelja.

'Ta je izjava pogrešna i to je dodatno razjarilo ljude', kaže Kosor za tportal.

No Matić zasad ne posustaje u svom stavu, uvjeren kako njegovu ostavku tako i tako traže oni koji su izmanipulirani. Aludirao je pritom Matić na HDZ.

Kosor nije htjela upirati prstom i spekulirati o tome stoji li HDZ iza prosvjeda.

'Nažalost, u mnogim situacijama, pa i Facebook prosvjedima koje sam ja morala otrpjeti, uvijek na kraju dana saznate da neka politika, ako ništa, onda se pokušava šlepati. Osobno sam protiv toga da se ikakva politika šlepa na muci ljudi, jer oni imaju pravo biti i iracionalni, imaju pravo vikati i biti ogorčeni jer su to mladi ljudi koji su u najboljim godinama života stradali i oni imaju pravo na greške. Ne bih mogla razumjeti nijednu politiku koja bi njima na bilo koji način manipulirala. Najgore bi bilo da se branitelji ponovno dijele na one koji podržavaju SDP i one koji podržavaju HDZ', zaključuje Kosor.

Komentar prosvjeda i situacije pred ministarstvom branitelja pokušali smo potražiti i kod bivšeg ministra branitelja Tomislava Ivića, no on nije htio ništa komentirati. Reakcija je pak došla od predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Josipa Đakića, koji je zbog smrti braniteljice pred ministarstvom, sazvao i hitnu sjednicu tog radnog tijela.

355660, 355633, 355558, 355449