RIJEČKI SDP

'Kosor će pokrenuti istragu protiv Karamarka čim on osnuje stranku'

02.08.2011 u 14:40

Bionic
Reading

'Mi vidimo Hrvatsku kao što je vide njeni građani – u dubokoj je krizi i u dubokoj recesiji. Sadašnja vlast samo govori o tome što bi se moglo učiniti, ne donosi rješenja, mi bismo to promijenili', jasno su danas u Rijeci ustvrdili riječki SDP-ovci Željko Jovanović, Slavko Linić i Luka Denona

'Trenutak da svi počnemo drhtati od straha za svoju budućnost dogodio se 27. srpnja, kada nam je Jadranka Kosor u bijelom, okružena svojim ministrima, svisoka objavila da je u Hrvatskoj završila kriza', smatra Jovanović, pozivajući se na najnovije istraživanje po kojem je u tu njenu floskulu povjerovalo svega dva posto građana.

Ostali su, kaže, shvatili da postoje dvije Hrvatske. 'Jedna je virtualna, ružičasta zemlja iluzija, u kojoj živi Jadranka Kosor sa svojom Vladom, u kojoj uvijek cvjetaju ruže i sija sunce, nema nezaposlenih niti nelikvidnosti, ljudi ne kopaju po kontejnerima, BDP strelovito raste iz mjeseca u mjesec, bivši premijer HDZ-ovac nije u Remetincu, a njegovi zamjenici i najbliži suradnici, njih oko 350, koje istražuje DORH, nikada nisu čuli za crni fond iz kojeg su kupovani blindirani BMW-i, umjetnine, satovi, nekretnine, Brioni odijela, itd.

Druga je prava, realna Hrvatska – zemlja nepravde i nejednakosti, zahvaljujući upravo Jadranki Kosor i Ivi Sanaderu, u kojoj je većini uskraćeno osnovno ljudsko pravo da rade i žive od svog rada. U njoj ima 140.000 nezaposlenih, mlađih od 35 godina, što je 44 posto svih nezaposlenih’, objašnjava Jovanović.

Prozivajući oporbu za gospodarski slom Hrvatske, Jadranka Kosor i njeni stratezi, prema njegovim riječima, vrijeđaju zdrav razum građana Hrvatske, a svoj predizborni kvazioptimizam grade smatrajući građane glupanima s lošim pamćenjem.

‘Da poštuju Zakon o fiskalnoj odgovornosti, još jučer su trebali podnijeti ostavke zbog neodgovornog zaduživanja i trošenja kredita za potrošnju, umjesto za proizvodne investicije’, drži Jovanović i dodaje da je vrhunac licemjerja izigravanje Zakona o financiranju političkih stranaka. ‘Zujanje Jadranke Kosor, njeno kotrljanje kamenih temeljaca uzduž i poprijeko Hrvatskom nije ništa drugo do prikrivena predizborna kampanja koju opet plaćaju građani iz svojih džepova’, kaže.

Osvrnuo se i na Zakon o prebivalištu, upućen u Sabor početkom 2010, koji još nije donesen, a ni neće do izbora. ‘Pogodite zašto! Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održat će se s nesređenim popisima birača. Prema procjenama, u Hrvatskoj postoji preko 500.000 birača više nego stanovnika s pravom glasa. Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko, koji je direktno nadležan i odgovoran za taj zakon, slagali su građane. To je krunski dokaz da politička korupcija s HDZ-om i dalje cvate! Inače o transferu Tomislava Karamarka u HDZ piše se već jednako kao o prelasku Modrića iz Tottenhama u Chelsea’, tvrdi Jovanović.

‘Karamarko je čovjek koji ima četiri firme koje rade sa svim državnim institucijama, ministarstvima i javnim poduzećima, koja su pod istragom zbog niza pronevjera, i to za monopolni posao fizičke i tehničke zaštite, koja imaju enormne, nekontrolirane zarade’, tvrdi Slavko Linić, napominjući da ‘od Kosor nismo čuli nijednu riječ o tom čovjeku, a svi ga vidimo kao rabotu’. Linić je uvjeren da će premijerka, kada Karamarko osnuje stranku, što je po njemu vrlo rizičan posao, dati nalog da se i njega istraži, kao što je dala nalog za istragu Sanadera.

Linić drži da u Hrvatskoj nemamo gospodarskog rasta, da porezni sustav nije atraktivan ni za jednog ulagača te da su državne uprave totalno neefikasne. ‘SDP bi, za razliku od premijerke Kosor, danas donio odluku o rapidnom smanjenju kamata na kredite u francima, razgovarao bi sa sindikatima i donio konkretna rješenja, kao i s HŽ-om, energetskim postrojenjima, a vrh HDZ-a nas proglašava nesposobnim debilima. I da dobiju novi mandat, ne bi bili u stanju to učiniti’, uvjeren je Linić.

Jovanović o obnovi Koksare Bakar kaže da će to biti novi Obrovac. ‘Natječaj za sanaciju Koksare poništavan je onoliko puta koliko je trebalo da posao dobije favorit gospodina Mladinea. Bio je raspisan za 11,8 milijuna kuna, a kroz direktne pogodbe potrošeno je 45 milijuna kuna. Bit će tu puno posla za DORH’, najvaljuje Jovanović, koji će zahtijevati preispitivanje gospodarskih knjiga i utvrđivanje izvedenog posla.

‘Cirkuse Jadranke Kosor ne komentiramo’, kratko je odgovorio Linić, upitan da komentira Jakovčićevo potpisivanje ugovora o Brijuni rivijeri s Vladom, dodavši da potpis Jakovčića neće utjecati na njihovu koaliciju.

O iluziji da je u turizmu sve dobro govorio je Luka Denona, nabrojavši niz objekata čije vlasničke strukture nisu riješene – LRH, Haludovo na Krku, hoteli Jadran u Crikvenici, Imperijel na Rabu te zatvoren hotel Marina u Selcu usred sezone.