BURNO U SABORU

Kosor branila dogovor s Pahorom

JADRANKA KOSOR DAMIR POLANČEC SABOR

JADRANKA KOSOR DAMIR POLANČEC SABOR

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Od početka današnje saborske sjednice na Markovu trgu čuli su se povišeni tonovi. Oporbenjaci su tražili da se u dnevni red uvrsti dogovor Kosor – Pahor. Premijerka je na to kazala da ništa nije dogovarano ispod stola te da o toj temi nema potrebe raspravljati

Oporbeni klubovi SDP-a, HNS-a i IDS-a, kojima se pridružio nezavisni zastupnik Dragutin Lesar, danas su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da zastupnicima podnese izvješće o pregovorima i dogovoru sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, na što je predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je da će, budući da je oporba prikupila potrebne zastupničke potpise, taj prijedlog naknadno uvrstiti u dnevni red sjednice. No nakon izglasavanja, dogovoru Kosor - Pahor ipak se neće naći na dnevno mredu.

Prvi je zahtjev za podnošenjem izvješća uputio čelnik SDP-a Zoran Milanović, koji je iz zastupničke klupe poručio da se od 8. svibnja, kada je Sabor donio zaključak o prihvaćanju prvog prijedloga Ollija Rehna, puno toga promijenilo, te da zastupnici i javnost žele čuti od premijerke stoji li Vlada još uvijek iza tog zaključka.

'Želimo čuti da se nije odustalo od pregovaračkog stajališta od 8. svibnja, jer ako je, onda je to kršenje odluke Sabora', kazao je Milanović, napominjući da je Hrvatska odbila drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna, za koji se, kaže, tek naknadno doznalo da će biti ishodište nastavka pregovora o graničnom sporu sa Slovenijom.

Naglasio je da je Pahor već dva puta pred slovenskim parlamentom govorio o dogovoru s Kosor, 'koja to nije učinila niti, po dnevnom redu, uopće ima namjeru', a zabrinjavajućom je ocijenio i Pahorovu izjavu prije dva dana da se Hrvatska obvezala riješiti granični spor prije ulaska u EU.

Vesna Pusić je u ime HNS-a premijerku Kosor pozvala da pred Saborom objasni je li u Ljubljani prihvatila drugi, za Hrvatsku neprihvatljiv prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna.

Od Vlade je zatražila i da se pridržava prošlogodišnjeg saborskog zaključka po kojemu je jednom godišnje dužna izvijestiti parlament o stanju u državi, 'i to ne samo o pregovorima sa Slovenijom, nego i šire, o činjenici da je došle do promjene na kormilu Vlade i svim posljedicama koje su uslijedile'.

Izvješće o pregovorima sa Slovenijom zatražio je i Damir Kajin ispred IDS-a, ocijenivši da to što je sa Slovenijom dogovoreno da se granični spor rješava arbitražom, a ne pred međunarodnim sudom pravde te da je izvorište spora doticaj Slovenije s otvorenim morem, znači kršenje odluke Sabora od 8. svibnja.

Premijerku Kosor pozvao je da javnosti objasni je li Pahoru obećala da će se Hrvatska odreći dijela svoga teritorija.

Premijerka Kosor je odgovorila da je Hrvatska uspjela, da su pregovori deblokirani i da će 2. listopada biti međuvladina konferencija. 'Sada možemo u predviđenom roku postati članica EU i čudi me što neke to smeta jer bi svi morali podržavati hrvatski europski put', rekla je Kosor, dodavši da su i gospodarski podaci pokazali da je deblokada pregovora pozitivna: Crobex je narastao sedam posto, a trgovanje na burzi se utrostručilo.

'Potpuna je laž da će Hrvatska izgubiti kilometre svoga teritorija, kao što kaže gospodin Kajin, jer su takve izjave dio njegove predizborne kampanje. Pahor i ja smo imali tri susreta, uz tihu diplomaciju', nastavila je Kosor. Premijerka je istaknula da su se dogovorili da ona pošalje pismo švedskom predsjedatelju i da je to je sve što su se dogovorili.

'Rješenje pograničnog spora rješavat će se u nastavku pregovora s EU, bez prejudiciranja granice, uz pomoć EU. Nastavit ćemo tamo gdje smo stali, u lipnju ove godine. Ništa nije dogovoreno ispod stola. Mislim da se svi slažemo da je deblokada pregovora bila naš cilj i da je to ostvareno te da smo na dobrom putu ostvarenja i našeg konačnog cilja - ulaska u EU', zaključila je Kosor i istaknula da smatra da dodatno izvješće Saboru u ovom trenutku nije potrebno, piše Večernji.hr.

Inače, Sabor je jutros počeo jesensko zasjedanje, na 14. sjednici koja će trajati do kraja listopada i na dnevnom redu koje je 70-tak točaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi