IVO JOSIPOVIĆ

'Kosor brani ministrima da se druže sa mnom bez dozvole'

11.07.2011 u 18:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas 'vrlo neobičnom' predizbornu strategiju HDZ-a kojom ga se, kako je rekao, 'gura u oporbu' i želi uvući u stranačku borbu

No, 'predizborna situacija u kojoj čak HDZ meni i prijeti nije situacija u kojoj ću ja odustati od provođenja svojih ustavnih ovlasti', izjavio je Josipović u Uredu predsjednika komentirajući istup HDZ-ova dužnosnika Frane Matušića koji ga je optužio da se otvoreno stavio na stranu SDP-a.

'Nema nikakve mogućnosti da prestanem podsjećati vladu i sve one koji daju politička obećanja da ta obećanja treba izvršiti, a vrlo rado ću otići na kavu i s kolegom Matušićem, mojim kolegom s Muzičke akademije, ako ništa da ga podsjetim da pjesničku frazu - 'čovječe pazi da ne hodaš malen ispod zvijezda', posebno ako si u politici', kazao je Josipović.

Matušićeve tvrdnje da je u Dubrovniku bio na 'stranačkom derneku' predsjednik je odbacio riječima da je 'jedini dernek bila službena večera' koju je organizirao grad Dubrovnik, na kojoj su bili svi, uključujući i gospodina Matušića.

'Pritom bih istaknuo da sam se večer prije družio gotovo isključivo s nekim zastupnicima i ministrima iz HDZ-a iako moram reći da oni zbog toga često imaju problema. Ministrima je rečeno da baš nije dobro da se druže bez dozvole gospođe premijerke sa mnom, a isto tako je jedan ministar nedavno dobio zabranu da bude moj izaslanik na jednom važnom kulturnom događaju', ustvrdio je Josipović.

Rekao je da u državi ima dovoljno problema zbog kojih je 'nepotrebno brojenje kava koje je popio s ovima ili onima'. To nije baš mudra predizborna strategija, poručio je Josipović, dodajući da HDZ ipak sam bira svoju strategiju te da će mu izborni rezultat biti u skladu s onim kako se predstave građanima.

Odgovarajući na pitanje je li smjenom generala Mladena Kruljca s dužnosti zapovjednika kopnene vojske prejudicirao ishod istražnog postupka vezanog uz njega, predsjednik Josipović je rekao da će o Kruljčevoj krivnji odlučiti sud te da ga je smijenio jer se vojskom 'ne može rukovoditi iz pritvora'.

Također je rekao kako 'apsolutno podupire ideju' premijerke Kosor da se o tome sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, to više što se 'govori o još nekim postupcima' za koje ima 'određenih dokaza'.

'Mislim da je to tema o kojoj vrijedi razgovarati', zaključio je Josipović.