PREMIJERKA BEZ TEKSTA

Kosor bez komentara na kritike rebalansa

25.08.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uručila je danas 225 ugovora predstavnicima udruga koje provode projekt usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u okviru projekta Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS)

Svečanom uručenju, uz predstavnike udruga i UNDP-a, prisustvovali su ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i državni tajnik Stjepan Adanić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i saborska

zastupnica Ljubica Lukačić.

Riječ je o projektu MOBMS-a koji se provodi od 2006. kada je u njega bilo uključeno samo 76 korisnika, sada ima 554 korisnika, a u ovoj godini 226 je novih, rekao je resorni ministar Tomislav Ivić.

To je najbolji primjer odnosa hrvatske vlade prema osobama s invaliditetom, dodao je zahvalivši se premijerki na potpori ovom projektu. Istaknuo je da je za ovu svrhu osigurano oko 20 milijuna kuna od čega 15 iz državnog proračuna a preostala sredstva su iz poreza na igre na sreću.

Unatoč krizi, recesiji i problemima koje imamo s financijama ove godine, izdvojeno je i više sredstava nego lani, naglasio je Ivić dodavši da očekuje da će se ovaj projekt provoditi i idućih godina.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je kako će se ovaj projekt nastaviti unatoč smanjenom proračunu i da se od njega neće odustati, što su nazočni popratili glasnim pljeskom.

Istaknula je da će predložiti Hrvatskom saboru odluku o tome da se rashodi državnog proračuna ne mogu povećavati u sljedećoj i u godini iza nje.

Naglasila je, kao primjer uštede u proračunu, centralizaciju javne nabave kojom će se uštedjeti od 300 do 340 milijuna kuna, a to će ostaviti dovoljno prostora za projekte kao što je osobni asistent, a koji daju nove mogućnosti osobama s invaliditetom.

Nakon svečanosti premijerka nije željela komentirati jučerašnje reakcije oporbe na rebalans proračuna.