BOŽE, SAČUVAJ

Korupcijski skandal u Vatikanu

26.01.2012 u 21:18

Bionic
Reading

Vatikan je uzdrmao korupcijski skandal jer je talijanska televizija nakon istrage objavila da je bivši visoki dužnosnik premješten protiv svoje volje jer se potužio na nepravilnosti u sklapanju ugovora

U emisiji "Nedodirljivi" (Gli Intoccabili) na uglednoj privatnoj televiziji La7 u srijedu navečer prikazano je nekoliko pisama o korupciji koja je nadređenima, među ostalima i papi Benediktu XVI., poslao nadbiskup Carlo Maria Vigano u vrijeme kad je bio zamjenik guvernera Vatikana.

Vatikan je u četvrtak izdao priopćenje kojim kritizira "metode" upotrijebljene u novinarskome istraživanju. No potvrdio je da su pisma autentična jer je izrazio "žaljenje zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata".

Vigano je od 2009. do 2011. bio zamjenik upravitelja Vatikana i drugi dužnosnik u odjelu odgovornome za održavanje vatikanskih vrtova, ulica, zgrada, muzeja i druge infrastrukture.

Sad je vatikanski veleposlanik u Washingtonu, a u pismima je napisao da je, kad je prihvatio dužnost 2009., otkrio mrežu korupcije i nepotizma u vezi s dodjeljivanjem poslova vanjskih tvrtkama po napuhanim cijenama.

Iako je njegova transparentna i štedljiva politika pomogla da vatikanski proračun umjesto manjka ima višak, u 2011. objavljeni su u listu Il Giornaleu nepotpisani članci o tome da je nedjelotvoran. Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone 22. ga je ožujka 2011. obavijestio da je smijenjen, iako mu je mandat trebao trajati do 2014.

Nakon što je bezuspješno pisao Bertoneu, poslao je i pismo Papi u kojem je stajalo da "nitko ne smije biti iznenađen novinskom kampanjom protiv mene", jer je on, napisao je, pokušao iskorijeniti korupciju i stvorio je neprijatelje.

Unatoč tome što je Papi napisao da bi premještaj, čak i kao unapređenje, "bio poraz koji bi teško prihvatio", Vigano je u listopadu 2011. imenovan veleposlanikom u Washingtonu, nakon iznenadne smrti dotadašnjega veleposlanika u SAD-u.