dvije godine zagrebačkog potresa

Korlaet otkrio zašto je obnova zapela pa zaključio: 'Ne oduševljava me poništavanje natječaja za ravnatelja Fonda'

22.03.2022 u 21:36

Bionic
Reading

Dvije je godine prošlo od zagrebačkog potresa koji je građane metropole probudio u ranim jutarnjim satima. Nakon dvije godine obnova gotovo nije ni počela, a o svemu je za RTL progovorio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

Upitan gdje je obnova zapela govori da su glavni dionici obnove ministarstvo i Fond te kako grad ima ograničene ingerencije.

"Zapela je javna nabava za radove. Pokazuje se, kako nam se čini, da su cijene radova propisane programom mjera preniske i potencijalnim izvođačima jer je taj rad na obnovi jako zahtjevan", kaže Korlaet za RTL.

Korlaet govori da se nada da će doći do korekcije cijena, da će se nabava odviti do kraja i da će obnova početi. Što se tiče škola, kaže da je većina odgojno-obrazovnih ustanova sanirana. "Njih 162. Preostalih 13 će biti većinom gotovo ove školske godine. Radi se o zahtjevnim, cjelovitim obnovama. Instalacije, oprema, stolarija i tako dalje, zahtjevno je jer su stare, u prostorno oblikovanom smislu vrlo vrijedne, neke su i kulturna dobra, a treba učiniti sve da bude sigurna", govori.

Ranije danas, Tomaševićev zamjenik bio je na predstavljanju obnove gradske jezgre, programu cjelovite obnove gradske jezgre. Konkretno, kaže Korlaet, to se odnosi na dugoročnu viziju Zagreba koja bi trebala biti prometno dostupnija, ambijetalno. "Nije samo konstrukcijska obnova nego i parkovi, zabavni sadržaji", navodi.

  • +17
Posljedice potresa u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Naposljetku, rekao je i što misli o tome da novi ministar graditeljstva Ivan Paladina poništava natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu i raspisuje novi, a govori da ga to ne oduševljava. "Ne znam na temelju čega to procjenjuje. Sigurno će to usporiti proces jer će novi izbor trajati mjesec, dva", zaključuje.