INCIDENT NA SIRIJSKOJ GRANICI

Konzultacije Turske s NATO-om o srušenom zrakoplovu

24.06.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Službena Ankara u nedjelju je objavila kako su sirijske vojne snage u petak oborile turski vojni zrakoplov u međunarodnim vodama bez prethodnog upozorenja te je najavila kako će se službeno konzultirati s NATO saveznicima o reakciji na taj incident

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, koji se oglasio 48 sati nakon obaranja zrakoplova u pograničnom morskom području dviju zemalja, za državnu televiziju TRT izjavioje da je zrakoplov bio jasno označen kao turski te je odbacio ranije sirijske tvrdnje prema kojima Sirijci nisu znali da je zrakoplov turski.

Obaranje vojnog zrakoplova dodaje još više težine međunarodnoj dimenziji problema, kada je riječ o više od godinu dana dugoj pobuni protiv predsjednika Bašara al-Asada, a Turska aktivno podupire međunarodna diplomatska nastojanja koja u njegovo rješenje ulažu zapadne i arapske države.

Turska pruža utočište pripadnicima Sirijske slobodne vojske, kao i brojnim izbjeglicama smještenim na jugoistočnoj granici sa Sirijom. Turske vlasti negiraju informaciju o tomu da pobunjenicima šalju oružje.

Davutoglu je izjavio kako će sljedećeg tjedna o incidentu izvijestiti NATO, u skladu s člankom 4 Povelje saveza. Taj članak kaže da se zemlje članice 'konzultiraju međusobno kad god je, prema mišljenju bilo koje od njih, ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od strana'.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku u nedjelju je izvijestila da će se izaslanici zemalja članica NATO-a sastati u utorak nakon što je Turska zatražila konzultacije o sirijskom obaranju turskog vojnog zrakoplova.

'Članovi Sjevernoatlantskog vijeća sastat će se u utorak na zahtjev Turske. Očekujemo da nas Turska izvijesti o incidentu koji se nedavno dogodio', rekla je Lungescu.